Pogledajte ovu planinsku kućicu s NEVJEROVATNIM pogledom!

Radiosarajevo.ba
Pogledajte ovu planinsku kućicu s NEVJEROVATNIM pogledom!
Planinsku kućicu smještenu na rubu planine Kanin u Alpama na slovensko-talijanskoj granici osmislili su članovi studija OFIS Arhitekti u suradnji s lokalnim inženjerima CBD.

Dizajn je zamišljen tako da može izdržati ekstremne vremenske uvjete na planini.

Ova planinska kućica uskog je tlocrta i sadrži tri platforme, poput polica. Cijela struktura je od drvenog materijala, stakla i aluminijskih panela. Na mjestu je drže brojni napeti kabeli, pšie Dezeen.

Članovi studija objasnili su da svojim radom pokušavaju odgovoriti na izazov kako postaviti prava skloništa na udaljenim mjestima i potom proučavati kako materijal reagira na iznimne uvjete, velike temperaturne promjene, snijeg i grub teren te druge vremenske (ne)prilike koje utječu na arhitektonske oblike, strukture i cijeli koncept.

Ovoj 'kolibi' mogu pristupiti samo planinari ili se do nje može doći uz pomoć helikoptera, kako je struktura i postavljena na tu strmoglavu lokaciju.

U njoj će se moći smjestiti čak devet planinara.

Unutrašnjost je napravljena od drveta, a prostor za ležajeve smješten je uz ogromni prozor s kojeg 'baca' pogled na Triglav, Jadransko more i dolinu Soče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije