Pogledajte kako izgleda brzina svjetlosti - naučnici je uhvatili na kameri

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda brzina svjetlosti - naučnici je uhvatili na kameri
Foto: Youtube / Naučnici snimili brzinu svjetlosti

Imamo mnogo vrlo sofisticiranih tehnika snimanja danas, ali možda ne znate da smo u mogućnosti prikazati kretanje fotona i usporiti ga.

Istraživanja provedena na Massachusetts Institute of Technology, a koje je postalo javno 2011. godine, prikazuje naučnike na univerzitetu koji su stvorili kameru koja može usporiti kretanje svjetlosti kroz objekte.

Valja napomenuti da svjetlost ustvari nema fiksnu brzinu. Fotonima se brzina može usporiti dodirivanjem materijala, čak do te mjere da ju možete vidjeti golim okom.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Brzina svjetlosti" je ustvari brzina svjetlosti u vakuumu. To je fiksna brzina koja se koristi u izračunima i zapravo je "maksimalna brzina" u svemiru.

Eksperiment

Ovaj eksperiment uključivao je praćenje svjetlosti koja nije bila usporena, što je imalo uzbudljive izazove za tehnologiju. Eksperiment je uključivao postavljanje posebno prilagođenog senzora koji je mogao snimati jedan dio laserskog zračenja dok je prolazilo kroz postavljenu scenu.

Naučnici su zatim polako rotirali ogledalo iznad eksperimenta kako bi stvorili potpunu sliku svjetlosti dok se kretala. Budući da su se senzori mogli aktivirati u samo jednom bilijuntom dijelu sekunde, mogli su snimiti jedan bilion slika u sekundi i vidjeti kako se svjetlost kretala.

Opet se pojavljuje: Pogledajte čudno svjetlo iznad Turske tokom zemljotresa

Opet se pojavljuje: Pogledajte čudno svjetlo iznad Turske tokom zemljotresa

Andreas Velten, tada postdoktorski saradnik, objasnio je to ovako: "Koristimo vrlo redovni izvor pulsirajuće svjetlosti i kameru koja nije jedna kamera, već niz od 500 senzora, svaki pokrenut s kašnjenjem od biliona sekunde. Tako da iako je svaki naš senzor spor, i dalje možemo snimiti brzi film."

"Kamera nastavlja snimati slike i mi vrlo polako rotiramo ovo ogledalo kako bismo prešli cijelu scenu. I jer su svi naši putevi isti, na kraju možemo kombinirati sve te slike koje smo uzeli kako bismo dobili jedan potpuni film scene", rekao je još.

Kakve su praktične primjene?

Docent Ramesh Raskar rekao je: "Takva kamera može biti korisna u medicinskom snimanju, industrijskoj ili naučničkoj upotrebi, a u budućnosti čak i za konzumentnu fotografiju.

"U medicinskom snimanju sada možemo raditi ultrazvuk svjetlošću, jer možemo analizirati kako će se svjetlost raspršiti volumetrijski u tijelu. U industrijskom snimanju može se koristiti raspršena svjetlost za analizu defekata u materijalima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije