Inovacije / Pipistrel: Slovenci razvijaju "leteći kombi"

20. 04. 2020. u 18:04:00 Fena

Shares: 19

Slovenska tvrtka Pipistrel, već afirmirani proizvođač ultralakih letjelica, počela je s razvojem električnog aviona za međugradski prijevoz, svojevrsnog "letećeg kombija", potvrdio je u ponedjeljak vlasnik i direktor firme Ivo Boscarol.

Firma je za američki Uber pripremala nacrte za razvoj "letećeg taksija" koji bi se koristio u gradovima, ali je taj projekt usporen jer se ocjenjuje da će se takvi avioni zbog zahtjeva regulatora i složenih uslova letenja u gradovima početi koristiti tek krajem ove decenije.

Zato su se sada u Pipistrelu preorijentirali na druge programe, među kojima i na razvoj "letećeg kombija", prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

"Planiramo vrlo sličnu letjelicu onoj koju smo razvijali za Uber, teretni avion na električni pogon pogodan za letenje između manjih gradova, primjerice između Maribora i Zagreba, i mislim da ćemo s njime biti na tržištu i u zraku prije nego s Uberovim letećim taksijem", kazao je Boskarol.

Dodao je da u tome vide dobru tržišnu nišu za poduzeće iz Ajdovščine koje ima proizvodnu halu u talijanskoj Goriziji, a u gradnji i tvornicu u Kini, koja je sada zbog poznatih problema s pandemijom koronavirusa u zastoju.

Trenutno se po njegovim riječima radi na "konceptualnom razvoju" letećeg kombija kojega će pokretati vodikove gorive ćelije, a proizvodio bi se u njihovu pogonu u Italiji (Gorizia), s obzirom na to da ondje raspolažu potrebnom infrastrukturom i dovoljnom količinom električne energije koju tako zahtjevni projekt traži.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA