Pioniri otkrića o mračnom fenomenu svemira dobili Nobelovu nagradu

0
Radiosarajevo.ba
Pioniri otkrića o mračnom fenomenu svemira dobili Nobelovu nagradu
FOTO: Nobelprize.org / Dobitnici

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su matematičar Roger Penrose, astrofizičar Reinhard Genzel i astronomkinja Andrea Gez, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Švedske kraljevske akademije nauka navedeno je da je Penrose nagrađen za otkriće da je stvaranje crnih rupa predviđanje opće teorije relativnosti, a da su Genzel i Gez nagrađeni za otkriće supermasivnog kompaktnog objekta u centru naše galaksije.

Saopćili su da su ovogodišnji dobitnici pioniri otkrića o crnim rupama, jednom od najmisterioznijih fenomena u svemiru.

Troje laureata podijelit će nagradu od oko 1,1 milion dolara. Penrose će dobiti pola iznosa, dok će Genzel i Ghez podijeliti drugu polovinu.

Britanski matematičar i fizičar Roger Penrose rođen je 1931. u Colchesteru. Studirao je matematiku na Univerzitetu u Londonu. Penrose, koji je provodio istraživanje na polju geometrije i astronomije, bio je poznat po svom matematičkom doprinosu teoriji relativnosti Alberta Einsteina.

Rođen u Njemačkoj 1952. godine, Reinhard Genzel studirao je oblast radio astronomije na Institutu Max Planck, nakon studija fizike na Univerzitetu u Bonnu.

Andrea Ghez, rođena u New Yorku 1965. godine, počela je svoj naučni put sa snom da postane prva žena astronaut. Diplomirala je fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) i magistrirala na Kalifornijskom tehnološkom univerzitetu (Caltech).

Ghez je postala četvrta žena koja je osvojila nagradu od 1901. godine. Marie Curie nagrađena je 1903., Maria Goeppert-Mayer 1963. i Dana Strickland 2018. godine.

Nagrada se od 1901. godine dodjeljuje zajedno s Nobelovim nagradama za fiziologiju ili medicinu, zatim za hemiju, te za književnost, potom ekonomiju i, konačno, za mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije