Pilot otkriva: Šta se stvarno dešava kad ne isklučite telefon tokom leta?

0
Radiosarajevo.ba
Pilot otkriva: Šta se stvarno dešava kad ne isklučite telefon tokom leta?
Foto: Pixabay / Ilustracija / Avion

Većina nas zna da kada uđemo u avion je očajnički napor da isključimo Wi-Fi na našim telefonima iz 'sigurnosnih razloga', ali šta je zapravo sigurnosni problem?

Postoji mnogo važnih i očiglednih sigurnosnih protokola kada je u pitanju letenje, koji osiguravaju da je vaš sigurnosni pojas pričvršćen, osiguravajući da ne stojite za vrijeme polijetanja i slijetanja, svi oni imaju smisla. Ali koji je razlog zašto moramo isključiti našu elektroniku?

Pilot EasyJeta Chris Foster objasnio je sva pitanja o važnosti prebacivanja na 'airplane mode' tokom leta, tvrdeći da je to pravilo 'zastarjelo'.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

On je za Liverpool Echo rekao: "To zaista ne bi bio problem. Sistemi kontrole aviona su sada toliko sofisticirani da ne bi izazvali nikakve smetnje. Propisi datiraju mnogo godina unazad kada nismo ni imali stvari poput iPada. Zakoni se počinju popuštati - sada možete koristiti svoje uređaje u sigurnosnom načinu tokom leta - i mislim da ćemo vidjeti više promjena u narednim godinama. "

Civilna avijacija se složila, rekavši da su avio kompanije danas bolje opremljene da se nose sa dolaznim pozivima i porukama dok lete, rekavši: "Nekim avio kompanijama dozvoljeno je putnicima da koriste elektronske uređaje poput pametnih telefona, tableta i čitača e-knjiga tokom leta.

Drama u zraku: Boeing 777 prisilno sletio nakon što mu je otpala guma, u njemu bilo 249 ljudi

Drama u zraku: Boeing 777 prisilno sletio nakon što mu je otpala guma, u njemu bilo 249 ljudi

Ove aviokompanije su provele sigurnosne testove kako bi osigurale da elektronski uređaji ne utiču negativno na njihove avione. Trenutno, svi elektronski uređaji moraju ostati u režimu letenja kada su uključeni, osim ako kabinsko osoblje ne savjetuje putnike drugačije".

Prije nego što prođete do sljedećeg leta ili upadnete u rupu beskrajnog listanja dok pokušavate da se opustite, važno je napomenuti da se tolerancija razlikuje među avio kompanijama, pri čemu su neke strože od drugih.

Rekli su: "Situacija će se razlikovati od jedne avio kompanije do druge. Putnike će kabinsko osoblje uvijek uputiti o tome koji se tačno elektronski uređaji mogu koristiti i u kom načinu rada, na početku leta."

Iako to možda neće napraviti razliku u smislu kontrolnih sistema, u SAD putnici mogu biti kažnjeni zato što nisu isključili mobilne telefone tokom leta.

Osim sigurnosti, jedan od razloga zbog kojih se putnici traže da isključe svoje telefone je taj što previše ljudi koji koriste svoje telefone dok lete iznad tornja mobilne telefonije može 'prouzrokovati preopterećenje' kada lete na malim visinama, prenosi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije