Picassu vraćena titula najskupljeg slikara

Radiosarajevo.ba
Picassu vraćena titula najskupljeg slikara


Kubistički genije Pablo Picasso još jednom je potvrdio titulu najskupljeg slikara na svijetu – njegova slika Nude, Green Leaves and Bust prodata je na aukciji u New Yorku za 106 miliona dolara, što je novi aukcijski rekord.

Slika je prodata na jučerašnjoj aukciji djela impresionizma i modernizma u aukcijskoj kući Christie's, a dosad je bila u vlasništvu kolekcionara Francis i Sidney Brodyja iz L.A.-a. Prethodni vlasnici kupili su je 1951. godine za manje od 20.000 dolara. Bogati kupac-novi vlasnik je, naravno, ostao anoniman.

Španjolski slikar je titulu najskupljeg slikara ponio zahvaljujući slici Dječak s lulom koja je 2004. godine prodata za 104,1 milion dolara. Titulu mu je nakratko preuzeo Alberto Giaccometti, čija je bronzana skulptura Čovjek koji hoda u februaru prodata za 104,3 miliona dolara.

Procijenjena predaukcijska cijena slike Nude, Green Leaves and Bust bila je između 70 i 90 miliona dolara. Slika prikazuje golu gospođu Marie-Therese Walter kako spava, a stručnjaci ovo djelo smatraju jednim od najznačajnijih Picassovih radova.

seecult.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije