Papisa Ivana uzdrmala Vatikan

Radiosarajevo.ba
Papisa Ivana uzdrmala Vatikan


Nije neobično da se Vatikan oglašava protiv holivudskih blockbustera, sjetimo se samo slučaja ekranizacija Da Vincijevog koda i Anđela i demona. Novi razlog za sekiraciju vrha katoličke crkve je njemački film koji se bavi pričom o jedinoj ženi-papi u historiji, papisi Ivani.

Film Pope Joan je zapravo ekranizacija istoimenog romana američke spisateljice Donne Woolfolk Cross u kojem glavnu ulogu tumači njemačka glumica Johanna Wokalek. Priča se bazira na širom svijeta rasprostranjenoj legendi, koju stoljećima niječu i Vatikan i većina historičara, da je u 9. stoljeću jedna žena uspjela da se preobuče u muškarca i zbog svog velikog obrazovanja i intelekta napreduje do vrhovnog katoličkog poglavara – samog pape. Legenda kaže da je Ivanina prevara izašla na vidjelo nekoliko godina kasnije, kada se porodila, a kazna za njenu hrabrost bila je, naravno, smrt.

Film koji je režirao Sönke Wortmann trenutno na njemačkom box officeu kotira visoko, u društvu drugog dijela Sex i grada i Robin Hooda, a narednih mjeseci ga čekaju premijere širom Evrope i Sjedinjenih država.

Vatikan je očekivano burno reagovao: službene vatikanske novine su film proglasili komedijom i ekstremno neukom verzijom historije.
Priča o jedinoj papisi u historiji katoličke crkve prvi put se pojavila u 13. stoljeću, a historičari vjeruju da se najžešće proširila i dobila na popularnosti tokom antikatoličke propagande stoljećima nakon toga. Iako nisu mnogobrojni, neki historičari smatraju da je papisa zaista postojala zbog nekolicine dokaza koji se pronalaze u samom Vatikanu i nedovoljno uvjerljivim objašnjenima katoličke crkve šta se zaista zbivalo u datom periodu.

Legendu o ženi koja je odlučila školovati se i napredovati u društvu u vrijeme kad je to ženama bilo najmanje dopušteno ranije je obradio Ingmar Bergman u malo poznatom filmu pod istim nazivom koji nosi i nova verzija, a Ivanu je glumila Liv Ullmann.

Vatikan čekaju još jače glavobolje za nekoliko mjeseci, kada film kreće u distribuciju.

guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije