Pad nekadašnjeg statusnog simbola: Je li ovo kraj ere iPhonea

Radiosarajevo.ba
Pad nekadašnjeg statusnog simbola: Je li ovo kraj ere iPhonea
Twitter / Foto: 9 to 5 Mac / iPhone XS

Nekad uvjerljivo najvrijednija američka kompanija, Apple, nedavno je imala najcrnji dan u eri iPhonea.

Prije samo tri mjeseca, Appleova je dionica vrijedila 233,47 dolara, najviše u historiji. U četvrtak je izvršni direktor američkog tehnološkog giganta Tim Cook objavio kako je prihod u posljednjem kvartalu 2018. iznosio 84 milijarde dolara, odnosno bitno manje od procjene (89 do 93 milijarde).

Tržište je odmah reagiralo i Apple je dan na berzi završio s dionicom po 142,19 dolara, odnosno čak 39 posto manje.

Iako pad zvuči katastrofično, otkako je 29. juna 2007. godine počela iPhone era, Apple je bilježio i teže trenutke.

Zašto je donedavno najvrijednija kompanija svijeta u roku od nekoliko mjeseci pala na tek četvrto mjesto u SAD-u (iza Microsofta, Amazona i Googlea)?

U svome pismu dioničarima Cook je ponajprije naveo slabiju prodaju Appleovih proizvoda u Kini, te snažniji kurs dolara kao glavne razloge podbačaja. Pritom je Cook opravdanje pronašao u usporavanju kineske privrede, slabljenju prodaje pametnih mobitela u Kini, te tenzije proizašle iz američko-kineskog trgovinskog rata.

„Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i priželjkivali. Sve ukazuje da je razdoblje snažnog Appleovog rasta, koje je trajalo otprilike sedam godina, definitivno završeno. Radi se o snažnom signalu, kojeg nikako ne smijemo ignorirati, ali ne očekujem posebno teške trenutke za Apple, prije slabljenje i omekšavanje njegove tržišne pozicije“, rekao je profesor Warren Hogan s UTS Business Schoola u Sydneyju, naglašavajući kako Kina nosi otprilike petinu Appleove prodaje.

I sam Cook zapravo priznaje da su navike kupaca promijenile, odnosno da se rjeđe odlučuju na kupnju novog mobitela, a kad ga napokon i kupe, ne odlučuju se tako lako za skupe Appleove prozvode.

Ostala dva globalna tržišna giganta, Samsung i Huawei, nude istu, ako ne i bolju kvalitetu, za manje novca.

S obzirom da se okolnosti koje su dovele do krize, poput stanja u kineskom gospodarstvu, eskalacije trgovinskog rata i kurs dolara, sasvim sigurno neće promijeniti tokom 2019. godine, analitičari su oprezni u predviđanjima.

Većina vjeruje da će se Apple oporaviti u sljedećim mjesecima, ali upozorava da cijena dionica vjerojatno više neće dosegnuti rekordnu razinu iz listopada prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije