Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta
Foto: Pixabay / Zemlja

Naučnici iz Nacionalnog laboratorija Brookhaven razvili su katalizator koji pretvara metan u metanol na temperaturi nižoj od one koja je potrebna za kuhanje čaja. Bude li isplativ industriji pa ga ona počne koristiti, procesi će se znatno pojednostaviti, a šteta za okoliš bit će manja. Metan je, naime, glavna komponenta prirodnog plina i snažan staklenički plin koji šteti atmosferi, dok se metanol koristi kao alternativno biogorivo, piše Oilprice.

Ovo otkriće označava veliki korak naprijed u odnosu na složenije tradicionalne pretvorbe koje obično zahtijevaju tri odvojene reakcije, koje se odvijaju na znatno višim temperaturama. Jednostavniji sistem mogao bi omogućiti iskorištavanje rezervi prirodnih plina koje se nalaze u ruralnim područjima, daleko od hemijskih rafinerija pa ih je komplicirano dovesti do njih. Istraživači ističu da bi se tako smanjila potreba za transportom zapaljivog ukapljenog prirodnog plina.

"Ovu bismo tehnologiju mogli proširiti i primijeniti lokalno za proizvodnju metanola koji se može koristiti za gorivo, električnu energiju i kemijsku proizvodnju " rekao je Sanjaya Senanayake, kemičar iz Brookhavena i koautor studije.

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Brookhaven Science Associates, koji upravlja Brookhaven Labom u ime DOE-a, i Univerzitet u Udinama podnijeli su prijavu za ugovor o patentnoj saradnji o upotrebi katalizatora za pretvorbu metana u jednom koraku i istražuju načine suradnje s poduzetničkim partnerima na uvođenju tehnologije na tržište.

Iako je još prerano za razgovore o ekonomskoj isplativosti njihove jednostupanjske katalitičke pretvorbene tehnologije. Uspjeli li, znatno će pomoći u ostvarivanju klimatskih ciljeva.

Impresivan prizor na nebu u komšiluku BiH: Građani snimili meteor, dijele se snimci

Impresivan prizor na nebu u komšiluku BiH: Građani snimili meteor, dijele se snimci

Nedavna studija neprofitnog Fonda za zaštitu okoliša otkrila je da američki sektor nafte i plina proizvodi čak osam puta više metana od količine koju su se mnogi operateri obavezali postići do 2030. Prikupljeni podaci pokazali su da se u prosjeku oko 1,6 posto bruto proizvodnje plina ispušta kao metan u atmosferu, što doprinosi zagrijavanju Zemljine površine i donjih slojeva atmosfere.

Tokom proteklih nekoliko desetljeća koncentracija metana u atmosferi naglo je porasla, s 1.700 dijelova na milijardu (ppb) 1990. godine na trenutnih 1.930 ppb. Iako je metana mnogo manje u atmosferi nego ugljikova dioksida, još uvijek može učiniti mnogo štete pri čak nižim koncentracijama zahvaljujući tome što 80 puta snažnije u zagrijava Zemlju u razdoblju od 20 godina.

Sektor fosilnih goriva uvelike je pridonio brzom nakupljanju metana u atmosferi, pri čemu se trenutno procjenjuje da su emisije iz ispuštanja, istjecanja i spaljivanja u sektoru nafte i plina odgovorne za oko četvrtine globalnih emisija metana koje je uzrokovao čovjek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije