Ove dvije aplikacije CIA ne može špijunirati

Radiosarajevo.ba
Ove dvije aplikacije CIA ne može špijunirati
/ Foto: Technobuffalo.com
Wikileaks je na preko 8.000 strana objavio kako je američka CIA godinama vršila program špijunaže korisnika širom svijeta putem mobilnih telefona, interneta, računara, ali i pametnih televizora, kamera i drugih uređaja.

U dokumentima se tvrdilo da CIA efektno može špijunirati IM (Instant Messaging) aplikacija Signal, Telegram, WhatsApp, Confide i drugih, ali je to samo djelimično tačno i u samo posebnim uvjetima moguće, uz instalaciju adekvatnih "alata" na telefon.

Zahvaljujući „End to End“ enkripciji CIA nije u stanju čitati poruke ili ih presretati na putu od uređaja do uređaja. Ipak, ako CIA na neki način ubaci malware u telefon jednog od korisnika, onda će špijunaža biti omogućena.

 „Ne postoji dokaz da je bilo koji sigurnosni protokol Signal aplikacije ili bilo kog dijela sistema probijen CIA špijunažom“, objavila je Open Whisper Systems kompanija, koja stoji iza „End to End“ zaštite za Signal i WhatsApp aplikacije, prenio je TechnoBuffalo.

Dakle, ako nemate malware na svom telefonu, koji bi pročitao poruke iz same aplikacije, dok su one u procesu slanja, onda ste potpuno sigurni sa WhatsApp ili Signal aplikacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije