Ove aplikacije su glavni krivci za brzo trošenje baterije

0
Radiosarajevo.ba
Ove aplikacije su glavni krivci za brzo trošenje baterije
Foto: Instagram / Instagram Facebook

Danas je gotovo nemoguće provesti dan bez korištenja nekih od mobilnih aplikacija. Nedavna studija pokazala je da čak 93 posto korisnika mobitela otvara čitav niz aplikacija dnevno.

Postoji i skrivena strana mobilnih aplikacija. Nekolicina aplikacija su najveći krivci za brzo trošenje baterije vašeg uređaja. To nije uvijek očito, ali aplikacije koje koriste najviše unutarnjih funkcija uređaja uzrokuju i najviše haosa.

Firma pCloud, koja se bavi računarstvom u oblaku, zadala je sebi zadatak pronaći najveće ubice baterija smartphonea, odnosno mobilne aplikacije koje troše najviše energije.

U svojoj studiji tražili su tri stvari: funkcije koje koristi aplikacija, potrošnju energije pri normalnom korištenju i ima li aplikacija takozvani tamni način rada (dark mode).

Najveći neprijatelji po bateriju, prema studiji pClouda, su aplikacije Fitbit i Verizon, koje koriste 14 od 16 dostupnih značajki uređaja. Obje navedene aplikacije ostvarile su rezultat od 92,31 posto.

Društvene mreže - ubojice baterije

Iako će to malo koga iznenaditi, aplikacije društvenih mreža svih vrsta također su itekako zaslužne za prebrzo pražnjenje baterije na mobitelima. S obzirom na to da većina tih aplikacija koristi praćenje lokacije i učitavanje fotografija, kao i kameru uređaja, to je i očekivano, prenosi dnevnik.hr.

Niže je navedeno top 10 aplikacija društvenih mreža koje predstavljaju pošast za bateriju uređaja.

1. Facebook (82 %)

2. Instagram (79 %)

3. Bumble (77 %)

4. Snapchat (77 %)

5. Tinder (77 %)

6. Grindr (72 %)

7. Likke (72 %)

8. Twitter (69 %)

9. Houseparty (62 %)

10. TikTok (62 %)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije