Otvorena izložba „Ženska strana“

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba „Ženska strana“


U sklopu Noći muzeja, u beogradskom Muzeju 25. maj sinoć je otvorena izložba Ženska strana.

Izložba prikazuje položaj i ulogu „nove oslobođene žene“ u socijalističkom društvu: od aktivnosti Antifašističkog fronta žena i borbe za ravnopravnost spolova i emancipaciju žena, preko pitanja uloge žene u društveno-političkom životu SFRJ, pa do propagiranja vraćanja žene u klasične porodične okvire.

Autorice izložbe, Una Popović, Marija Đorgović i Ana Panić prikupile su i istražile podatke o društvenom angažmanu žena na našim prostorima nakon II Svjetskog rata, ali i njihovu intimnu, privatnu sferu. Prikupile su sav raspoloživi materijal: dokumente, fotografije, likovna djela, intervjue, televizijske emisije, filmove, svakodnevne predmete iz tog vremena, a naročito ženske časopise.

Budući da je socijalizam kao poredak težio ukloniti koncept vladajuće klase, pravna, materijalna i formalna potčinjenost žena također je bila jedna od bitnih tačaka dnevnog reda – koju je trebalo dekonstruirati. Smatralo se da žena treba ravnopravno učestvovati u radu, a ne ograničiti se na odgajanje djece i održavanje domaćinstva.

Žena socijalizma ima aktivnu ulogu na polju rada, politike, obrazovanja, ali se ovaj ideal već početkom '50-ih godina, tokom stabilizacije zemlje, mijenja, te se ona vraća na ranije utabane staze reproduktivno-porodičnih imperativa. Pod uticajem masovne kulture, tokom '50-ih i '60-ih godina, žene se sve više posmatra na nivou simbola ljepote i poželjnosti, gura ih se u stereotipne okvire 'ljepšeg spola'.

Ova, u mnogim aspektima značajna izložba koja se bavi novijom historijom naših prostora i različitim etapama puta koji su ovdašnje žene prošle, biće otvorena do 1. augusta.

seecult.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije