Otvoren Muzej ulične umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Otvoren Muzej ulične umjetnosti


Predstavljanjem oslikanog zida u zagrebačkoj Branimirovoj ulici jučer je istinski zaživio projekat Muzeja ulične umjetnosti. Četrdesetak izabranih hrvatskih umjetnika nekoliko je dana, od jutra do mraka, oslikavalo zidove muralima i grafitima, da bi rezultate predstavili zagrebačkoj javnosti.

Projekat Muzeja ulične umjetnosti predstavlja težnju da se pokaže da je ulična umjetnost davno prevazišla nivo vandalizma i da je danas jednako vrijedna kao i ona u galerijama. Muzej nema fiksni prostor, radno vrijeme, stalne kustose, svečana otvorenja i 'posluje' sa željom da bude dostupan svima i da građani sami učestvuju u njegovom radu.

Južna strana zida Hrvatskih željeznica u Branimirovoj ulici već je bilo oslikano nekoliko puta: 1987. povodom Univerzijade i 1999. u sklopu akcije protiv droge. Predstavljanje novog izdanja oslikanog zida upriličeno je sinoć na Tomislavcu, a publika je potom krenula duž Branimirove da pogleda radove mladih kreativaca.

pogledaj.to/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije