Skandal / Otkriveni telefonski brojevi stotina miliona korisnika Facebooka

06. 09. 2019. u 07:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Stotine miliona telefonskih brojeva povezanih sa nalozima na Facebookom ostalo je izloženo na nezaštićenom serveru tokom najnovijeg velikog proboja sigurnosnog sistema najveće društvene mreže.

Kada je Mark Zuckerberg prije nekoliko mjeseci najavio pojačavanje Facebookove politike privatnosti, mnogi su bili skeptični, a posljednji u nizu proboja sigurnosnog sistema Facebook pokazao je da su bili u pravu, jer su telefonski brojevi 419 miliona korisnika ostali nezaštićeni na Facebookovim  serverima.

Uprkos tome što je Facebook saopštio da su podaci na pomenutim serverima stari više od godinu dana, to ne mijenja činjenicu da je neko došao u posed ličnih podataka stotina miliona korisnika.

Sanjam Džain, bezbjednosni stručnjak iz GDI Foundation rekao je za portal Tek kranč da je otkrio baze podataka na nezaštićenom serveru, ali nije uspio da otkrije ko je došao u njihov posjed.

Server je na sebi imao pohranjene podatke korisnika iz čitavog svijeta, uključujući 133 miliona iz SAD, 50 miliona iz Vijetnama i 18 miliona ljudi iz Velike Britanije.

Stručnjaci kažu da je svaki telefonski broj bio vezan za lični korisnički broj na Fejsbuku, koji je dugačak niz cifara jedinstveno povezanih sa korisničkim nalogom na toj društvenoj mreži.

Taj lični korisnički broj se potom može iskoristiti da se otkrije korisničko ime, kao i lične podatke, poput imena, pola i lokacije.

NEMA KOMENTARA