Otkriveni neobični oblaci visoko u atmosferi Marsa

Radiosarajevo.ba
Otkriveni neobični oblaci visoko u atmosferi Marsa
Kamera orbitera Mars express Evropske svemirske agencije (ESA) snimila je fotografije neobičnih, velikih oblaka, visoko u atmosferi crvene planete, prenio je Space.com.

Ovo pruža novu perspektivu na Marsovu atmosferu, kažu naučnici.

Vođa studije Agustín Sánchez-Lavega i njegov tim prošli su kroz 21.000 fotografija snimljenih kamerom VMC između 2007. i 2016. i izdvojili 300 na kojima se vidi 18 različitih prikaza oblaka na visini. Ovi oblaci dosežu visine od 50-80 kilometara, a protežu se horizontalno na 400-1.500 km, saopćili su zvaničnici ESA.

Fotografije su potom upoređene sa klimatskim modelima crvene planete, kao i sa drugim podacima i informacijama o vremenu.

Otkriveno je da je većina oblaka sastavljena od vodenog leda i da su bili prisutni kad su temperature u njihovom području bile relativno niske. Kad se temperature povisila, oblaci su isparili.

Jednog od oblaka, međutim, koji je bio na oko 65 km visine, stvorila je velika pješčana oluja na sjevernoj hemisferi Marsa. Oluja je bila široka oko 60-130 km, a njena prednja ivica pokrivala je oko 1.950 km, saopćeno je iz ESA.

Inače, oblaci su snimljeni slučajno.

Prvobitni cilj snimanja je bio da se potvrdi da se lender Beagle 2, koji je bio ukrcan na “Mars express, odvojio kao što je bilo planirano, tokom prilaska orbitera četvrtoj planeti od Sunca 2003. Do odvajanja je došlo, ali se od slijetanja 25. decembra do danas izgubio kontakt sa Beagleom 2.

Naučnici su ga ponovo primjetili 2015, na fotografiji “Marsovog izviđačkog orbitera” (MRO) američke svemirske agencije NASA.

Kamera VMC je bila isključena nakon odvajanja, ali je opet uključena 2007, u svrhe zadovoljavanja interesa šire javnosti. Fotografije se automatski objavljuju na Flickru, gdje ih trenutno ima više od 24.000.

Prošle godine kamera je dobila novi softver i status pomoćnog naučnog instrumenta. Nova studija bit će objavljena 1. januara 2018. u žurnalu Icarus.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije