Otkriće stoljeća: Tajne odaje ipak postoje u Tutankamonovoj grobnici

Radiosarajevo.ba
Otkriće stoljeća: Tajne odaje ipak postoje u Tutankamonovoj grobnici

Grobnica egipatskog kralja Tutankamona ipak skriva dvije tajne odaje koje sadrže metal ili organski materijal, saopćile su danas egipatske vlasti.

Da li je pronađen grob egipatske kraljice Nefertiti?

 

Ministar za antikvitete Egipta Mamdouh al-Damaty saopćio je da je radarska analiza, koju je proveo japanski stručnjak Hirokatsu Watanabu, otkrila dvije tajne odaje iza sjevernog i istočnog zida grobnice stare 3,300 godina.

„Također, bazirano na GPR podacima, uočene su krivulje koje sugeriraju da se tu nalaze i vrata koja vode u tajne komore“, kazao je al-Damaty said.

Otkriće metala i organskih materijala navodi da se u tajnim odajama nalazi još jedna pogrebna odaja, što je podržalo tezu britanskog egiptologa Nicholasa Reevesa koji je u julu prošle godine objavio studiju u kojoj je prvi iznio pretpostavku o tajnim odajama te sugerirao da se u jednoj nalazi grobnica kraljice Nefertiti.

Reeves smatra da je pogrebna odaja kraljice Nefretiti, supruge monoteističnog faraona Akhenatena i Tutankamonovog oca, netaknuta.

Reeves spekulira da grobnica kralja Tuta nije bila spremna kada je on, neočekivano, preminuo u 19. godini (1323 p.n.e.) nakon desetogodišnje vladavine. Britanski naučnik ističe kako je stoga Tutankamon pokopan u žurbi, pokraj grobnice Nefertiti, koja je umrla deset godina prije njega.

Al-Damaty priznao je da bi se u tajnim odajama mogla nalaziti grobnica nekog od članova Tutankamonove porodice, ali nije htio govoriti da li se možda radi o slavnoj egipatskoj kraljici.

Nova skeniranja provest će se krajem ovog mjeseca i tada ćemo saznati tačnu veličinu tajnih odaja, kao i najbolji način kako da se nastavi sa istraživanjem.

„Ovo je, vrlo vjerovatno, arheološko otkriće stoljeća“, zaključio je al-Damaty.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije