Osnovana krovna organizacija za umjetnu inteligenciju u Europskoj uniji

0
Radiosarajevo.ba
Osnovana krovna organizacija za umjetnu inteligenciju u Europskoj uniji
Foto: Facebook / Europski AI forum (EAIF)

Osnovan je Europski AI forum (EAIF), krovna AI organizacija na području Europske Unije, a Hrvatska je jedan od glavnih osnivača.

Ove sedmice je službeno pokrenuta krovna organizacija za umjetnu inteligenciju, Europski AI forum (EAIF).

Ideja za njega rodila se prije tri godine u Hrvatskoj, a ispočetka je to bila inicijativa pokrenuta unutar domaće organizacije za umjetnu inteligenciju CroAI, s njemačkim i francuskim kolegama, za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske Unije.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Sada je ta inicijativa prerasla u formalnu organizaciju sa sjedištem u Briselu, a predstavlja jedinstveno tijelo na nivou Evropske unije koje će se baviti pitanjima AI-a i predstavljati europski AI ekosistem, prenosi bug.

EAIF će predstavljati više od 2000 kompanija.

We are so proud to share with you that the EAIF - European AI Forum Association was founded! 🇪🇺 We started it as an...

Posted by CroAI Croatian AI Association on Monday, May 22, 2023

Misija EAIF-a je biti poveznica između europskih kreatora politika i AI poduzetnika, predstavljajući više od 2.000 kompanija. Kao organizacija žele ubrzati ulaganja u umjetnu inteligenciju, oblikovati strategije umjetne inteligencije i uskladiti politike diljem Europe kako bi se izbjegla fragmentacija i izgradili mostovi u ekosistemu umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka.

Kako bi postigli taj cilj, EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija, uključujući: CroAI (Hrvatska), HubFranceIA (Francuska), KIBundesverband (Njemačka), AI4SI (Slovenija), AI Austria (Austrija), AI Cluster Bugarska (Bugarska), NL AI Coalitie (Nizozemska), Digital Poland Foundation (Poljska) i Udruženje umjetne inteligencije Litve (Litva).

"Kroz protekle 3 godine Forum je vođen entuzijazmom 9 europskih NGO-a za AI. Organiziran je redovno svakih 6 mjeseci u zemlji koja presjeda Europskom Unijom te je postigao ogromni utjecaj i doseg kako u Komisiji tako i na lokalne zemlje. Sada je bilo vrijeme da se stvar formalizira i organizira kao posebno tijelo koje će biti glas AI startupa u Briselu. Naročito mi je drago da je cijela stvar krenula iz Hrvatske 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU i 'zarolala' se sve do Bruxellesa", izjavila je izvršna direktorica Hrvatskog udruženja za umjetnu inteligenciju, Martina Silov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije