„Oskrnavljen vjerski objekat“ (FOTO)

Radiosarajevo.ba
„Oskrnavljen vjerski objekat“ (FOTO)


Knjižara u centru grada

Crkva u gotičkom stilu iz 13 vijeka danas je ogromna knjižara u centru Maastrichta.

Ideja začeta 2002 nekoliko godina je razmatrana izmedju predstavnika Selexyz-a (najveći lanac knjižara u Holandiji) i gradskih vlasti Maastrichta uključujući pomnu restauraciju unutrašnjosti stare dominikanske crkve (čija je gradnja započela 1267 godine i završena 1294 godine).

Novembra 2006 otvorena je kao knjižara pod nazivom Selexyz Dominicanen. Locirana izmedju dva glavna gradska trga, the Markt i Vrijthof danas je jedna od gradskih znamenitosti. Poslednjih 200 godina nije imala crkveni sadržaj a sve to vrijeme korištena je i kao skladište za bicikle, Božićne prodaje, mjesto za učeničke ispite, Boks mečeve, Karnevalske partije itd.

Da crkva postane nešto drugo nije novost za Holandiju. U samom Maastrichtu postoji luksuzan hotel (Kruisherenhotel) - nekadašnji manastir. U Roterdamu i Nijmegenu neke su crkve pretvorene u stanove kao dio projekta gradskih vlasti.

Stoga, ako vas put nanese na jug Holandije, idite pravo u centar Maastrichta. U staru crkvu, jer nema knjige na engleskom koja nije na njihovim policama.







Boro, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije