Oprezno na Facebooku - NIKAD ne klikajte ove linkove

Radiosarajevo.ba
Oprezno na Facebooku - NIKAD ne klikajte ove linkove
Pixabay / Ilustracija
Ako vam neko od prijatelja podijeli link tipa “Ovo je aplikacija koja otkriva ko vam gleda profil”, ni pod koju cijenu ne otvarajte.

U pitanju je laž koja“autoru” može omogućiti neovlašten pristup vašoj privatnosti.

Oprez! - navode s društvenih mreža. Kako potvrđuju stručnjaci, u pitanju je link koji vas navodno vodi na stranicu ili aplikaciju koja će vam otkriti ko gleda vaš Facebook profil.

Mnogi zato postavljaju pitanje kako Facebook koristiti sigurnije. Ova prevara postoji otkako je Facebooka, no iz te kompanije dosad su u nekoliko navrata demantirali da postoje takve opcije, naglašavajući da nikad ne bi dopustili takvu vrstu kršenja privatnosti. Facebook ne nudi način da njegov korisnik vidi ko mu gleda profil niti na bilo koji način dopušta pojedincima i aplikacijama da imaju pristup takvim informacijama.

Oni koji kliknu na taj link mogli bi se naći u opasnosti. Ne samo da neće doznati ko im je gledao profil, već bi njihov profil mogla gledati osoba skrivenih namjera, a čak ga i ukrasti.

Facebook zato i savjetuje da nikad ne ukucavate svoju lozinku ako niste sigurni da se nalazite na pravom meniju te društvene mreže i da se ide na eksterne linkove, navodi Večernji, koji vas s Facebooka odvode na sumnjive stranice.

Ako ste ipak kliknuli, promijenite svoju lozinku što prije i pratite događaju li se neke sumnjive aktivnosti na vašem profilu - objašnjavaju stručnjaci, podsjećajući da se prošle sedmice na sličan način u tuđi stan dala namamiti djevojka iz Doboju, gdje je i silovana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije