Opportunity: Rover koji je trebao trajati 90 dana slavi 12. rođendan na Marsu

Radiosarajevo.ba
Opportunity: Rover koji je trebao trajati 90 dana slavi 12. rođendan na Marsu

U nedjelju, 24. januara, NASA-in rover na Marsu - Opportunity obilježio je 12 (zemaljskih) godina života na površini Marsa.

Na crvenu planetu, otporni robot sletio je 2004.

Bilo je predviđeno da 'preživi' 90 dana i rok trajanja mu je bio nekoliko mjeseci, jer su naučnici bili sigurni da će prašina pokriti njegove solarne panele i on će prestati raditi. No, zahvaljujući nekoliko faktora, poput vjetra na Marsu, mala otporna mašina izdržala je teške uslove na ovoj planeti puno, puno duže.

Rover već pokazuje 'znake starosti': sve je teže upravljati njim i ima problema s pohranom memorije. Dva instrumenta potpuno su prestala raditi, no Opportunity i danas čini neizmjerno mnogo za nauku.

Opportunity (mogućnost, prilika, eng.) trenutno istražuje područje koje je bogato glinenim mineralima koji se inače formiraju u „vlažnim“ okolnostima. Područje se zove Maratonska dolina (Marathon Valley), jer je 42 kilometra – toliko je dug olimpijski maraton – udaljeno od mjesta slijetanja Opportunityja u krateru Orla.

„Nadamo se da ćemo istraživanje ove doline završiti u ovoj godini, i nastaviti dalje istraživati sa Opportunityjem“, kazao je John Callas, projekt menadžer istraživanja s roverom.

Rover trenutno skida ono što se nalazi na kamenoj površini dolini, i ispituje teksturu i sastav tla.

Zima na Marsu je počela u januaru te rover dobija manje solarne energije, ali je pozicioniran tako da koristi maksimalno sunčevu svjetlost te radi i dalje.

Ovaj projekat ima novca do kraja godine, ali se radi na produljenju finansijski sigurnosti. Opportunity, u odnosu na sve misije na Marsu, ima najviše ocjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije