Opera u Sydneyu u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Opera u Sydneyu u novom ruhu


Drugi po redu Vivid Sydney, festival ideja, svjetlosti i muzike kojim se proslavlja dolazak zime, počeo je prije par dana u ovom australijskom gradu.

Festival gradi dobar imidž od svog početka, pa je tako prošle godine cijeli koncept programa osmislio legendarni Brian Eno, a ove godine tu su ulogu odigrali Lou Reed i njegova partnerka, konceptualna umjetnica i pjesnikinja, Laurie Anderson.

Dio koncepta ovogodišnjeg festivala koji je posebno fascinirao sidnejsku javnost je niz video projekcija na poznatoj sidnejskoj Operi, koje je osmislila Anderson. Projekat čine kontinuirane video projekcije, svojevrstan slide show na 'ljuskama'. Grafike koje posjetioc i mogu posmatrati iz različitih okolnih dijelova grada adaptirani su prethodni radovi i motivi ove umjetnice, među kojima se mogu razaznati životinjski motivi, cvijeće, vatromet i različite apstrahirane teme.

Umjetnica naglašava da je njen cilj bio dočarati sliku valovitosti i titraja koju podstiče i sama građevina i njena okolina.

Građani i posjetioci Sydneya u ovim gigantskim video projekcijama moći će uživati do 20. juna.







pogledaj.to/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije