Omladinski festival Most mira

Radiosarajevo.ba
Omladinski festival Most mira
Sa Omladinskog festivala 2009.

Od 26. do 30. aprila, održat će se 2. Omladinski festival, na poljani između sela Kevljani i Petrov Gaj, kod Prijedora. 425 djece i mladih iz osnovnih škola i omladinskih grupa iz Hambarina, Ljubije, Kozarca, Omarske, Trnopolja i okolnih sela će provesti po četiri sata dnevno radeći zajedno u kreativnim radionicama, što nije dio njihovog svakodnevnog iskustva.

Razaranje i trauma uzrokovana ratom u Bosni i Hercegovini su još uvijek vrlo vidljive u ovom kraju i poslijeratne generacije odrastaju u odvojenim zajednicama bez mnogo prilika da se druže.

U ovom historijskom, političkom i društvenom okruženju, više od 60 visokoobrazovanih međunarodnih i bosanskih volontera će svakodnevno u kreativnim radionicama drame, umjetnosti, plesa, cirkuskih vještina, muzike i foto-novinarstva, pružiti učesnicima uz zabavu i niz novih iskustava i znanja koristeći participativno-kolaborativan pristup u radu sa djecom.

"Ovo je naš drugi festival i mi smo vrlo uzbuđeni da smo ponovo u Kevljanima. Ove godine na Festivalu će u čestvovati više djece jer nam se po prvi put pridružila i Osnovna škola iz Trnopolja. I ove godine radimo na participativni i kolaborativni način koji je bio dobro prihvaćen prošle godine. Kroz ovaj način rada djeca vode kreativni proces u radionicama i festivalu. Prošle godine, djeca su uživala i veoma nam je drago da smo u mogućnosti pružiti im priliku da učestvuju na festivalu i ove godine", kaže predsjednica Mosta Mira, Kirsteen Tait.

Mladi će učesnici predstaviti svoje radove i nastupe na dan festivala, u petak 30. aprila. Od 12 sati tog dana, djeca koja nisu sudjelovala u radionicama su pozvana da zajedno sa roditeljima i mještanima posjete festival i isprobaju razne kreativne radionice. Festival će se zaključiti sa finalnim nastupom u 15:30h.

Tema Festivala koji drugu godinu za redom priređuje organizacija Most Mira je Snovi o budućnosti po ugledu na temu 5. Svjetskog kongresa mladih koji će se održati u Istanbulu kasnije ovog ljeta. Etos Svjetskog kongresa ja da mladi "rade zajedno prema zajedničkom dobru - uz zabavu do suradnje, mira, ljudskih prava, demokracije, povjerenja, volonterstva i prosperitetne ekološke ekonomije", što se savršeno uklapa i u etos Mosta Mira
.
Kao i prošle godine, u pripremama za festival mladi Prijedorske opštine su dizajnirali logo festivala, koji će i ove godine biti odštampan na festivalskim majicama.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije