Obilježavanje 30 godina od smrti Iana Curtisa

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje 30 godina od smrti Iana Curtisa


Povodom 30. godišnjice smrti frontmena jednog od najbitnijih bendova 'svih vremena', Joy Divisiona, danas se u rodnom gradu Iana Curtisa, Macclesfieldu, priređuje manifestacija sjećanja na njega i cjelokupno djelovanje benda.

Centralnu tačku predstavljat će Barton Street br. 77 gdje je Curtis živio sa suprugom Debbie, napisao mnoge pjesme i gdje se naposljetku i ubio u 23. godini. Tura dalje nastavlja do Curtisovog spomenika blizu gradskog krematorijuma, a potom zalazi u pubove i klubove gdje je bend održao prve koncerte, poput Travellers' Rest i Krumbles, te prostore u kojima su imali probe.

Organizatori očekuju hiljade posjetilaca koji će krenuti na ovo svojevrsno hodočašće stopama Iana Curtisa. Najavljen je dolazak fanova benda iz udaljenih dijelova zemljine kugle, na primjer iz Japana, budući da je ovo jedan od najboljih načina da se doživi priča Joy Divisiona u cjelini.

Jedan od organizatora, Jon Savage, kaže da ova tura, koja uključuje i izložbu i druge popratne događaje, ne bi trebala biti depresivna za fanove. »Njihovi tekstovi tjeraju mnoge da smatraju Joy Division depresivnim bendom, ali njihova muzika i nastupi bili su puni života. Pokušat ćemo to približiti prisutnima.«

Izložba nazvana prema albumu benda, Unknown Pleasures, sastoji se od originalnih albuma, postera, flajera, spiska pjesama na koncertima, rijetkih vinila i prepiski članova benda sa menadžerom Robom Grettonom. Ostala dešavanja manifestacije uključuju radionice za perkusioniste i foto-ture za fanove.

Savage podsjeća na značaj Joy Divisiona u kompletnoj historiji muzičke industrije: »Joy Division je bio jedan od posljednjih sjajnih priča u muzičkoj industriji: oni su bili istinski nezavisni i u vrlo kratkom periodu stvaranja stvorili su fantastičnu muziku.«

guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije