Obama i Cameron jedan drugome poklonili street art

Radiosarajevo.ba
Obama i Cameron jedan drugome poklonili street art
Darovi koje su državnici jedan drugome poklonili prilikom prve zvanične posjete britanskog premijera Davida Camerona Washingtonu, najavljuju svjetliju budućnost za modernu umjetnost.

I jedan i drugi su poklonili umjetničku sliku, no vijest je to da obje slike predstavljaju street art. To se posebno odnosi na Cameronov izbor, koji je Baracku Obami darovao sliku Twenty First Century City poznatog umjetnika Bena Einea.

Ben Eine je radio s Banksyjem, popularnim engleskim grafiterom, a neki ga čak i nazivaju novim Banksyjem.
Jedan od Eineovih grafita u Londonu

Obama je Cameronu darovao litografiju Column with Speed Lines pop-umjetnika Eda Rusche. Iz Obamina ureda su izvijestili kako su odabrali ovu Ruschinu sliku zbog bijele, plave i crvene boje koje dominiraju slikom, a sve tri boje se nalaze na zastavama SAD-a i Velike Britanije. Ruscha je dobio i priznanje Bijele kuće jer je Obama rekao Cameronu kako je on najutjecajniji američki pop-umjetnik 20. stoljeća, a ova je slika vrijedna oko 7000 dolara, prenosi Jutarnji list.
Standard Station, jedan od najpoznatijih motiva Eda Rusche

Zanimljivo je da ni Eine ni Ruscha nisu znali da će njihove slike biti darovi dvojice političara, a Eine je čak na svom blogu napisao da se “dogodilo nešto čudno, jer je upravo čuo da je Cameron jednu njegovu sliku dao Baracku Obami”.

Galeristi su ove državničke geste (bolje rečeno odluke njizhopvih savjetnika za protokol) primili sa oduševljenjem. Većina smatra da je ovim najavljeno bolje vrijeme za modernu umjetnost koja konačno postaje "valuta" i nacionalni ponos i vrijednost.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije