Novi saobraćajni znak u Moskvi: Oprez, idu pješaci sa pametnim telefonima!

Radiosarajevo.ba
Novi saobraćajni znak u Moskvi: Oprez, idu pješaci sa pametnim telefonima!

Crveni trokut sa figurama ljudi koji su udubljeni u svoje pametne telefone, to je dosad neviđen saobraćajni znak. Postavljen je u Sokolniki parku na sjeveroistoku moskovskog regiona. 

Vlasti objašnjavaju da je znak postavljen zbog povećanja sigurnosti pješaka koji se ne mogu odvojiti od svojih smartphoena.

"Život je nezamisliv bez pametnih telefona. A ako znamo da je cijeli Sokolniki park pokriven besplatnim wi-fi internetom, osmislili smo način da upozorimo vozače na ovu vrstu opasnost u saobraćaju. Naravno, u prvom planu je povećanje sigurnosti posjetitelja parka", rekao je Aleksej Karjutkin iz lokalne uprave.

Zanimljivo da ovo nije prvi nekonvencionalan znak u Rusiji. Prije četiri godine na moskovskim Patrijarširskim prudima postavljen je znak koji prolaznike upozorava da ne pričaju s nepoznatim ljudima. 

Znak prikazuje prekrižene likove iz kultnog djela Mihaila Bulgakova Majstor i Margarita: "nečastivog" profesora Volanda i njegove pomoćnike demona Korovjeva i divovskog crnog mačka Behemota.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije