Novi korak u solarnoj revoluciji: Solarni paneli će biti 50 posto jeftiniji i učinkovitiji

1
Radiosarajevo.ba
Novi korak u solarnoj revoluciji: Solarni paneli će biti 50 posto jeftiniji i učinkovitiji
Foto: Pixabay / Solarni paneli

Istraživači su napravili veliki korak naprijed i oborili rekord učinkovitosti proizvodnje električne energije putem solarnih ploča korištenjem onoga što se već sada naziva "čudesnim materijalom".

Tim iz kineske kompanije za solarnu tehnologiju Longi postavio je novi svjetski rekord učinkovitosti od 33,9 posto za tzv. tandem solarnu ćeliju od silicij-perovskita te oborio prethodni rekord koji je u svibnju ove godine postavilo Univerzitet nauke i tehnologije kralja Abdullaha (KAUST) u Saudijskoj Arabiji.

Novi rekord učinkovitosti također je po prvi put probio teoretsku granicu od 33,7 posto kod standardnih ćelija koje se nalaze u solarnim pločama koje su sada u komercijalnoj upotrebi.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

"Sada imamo vrlo značajne empirijske podatke kojima možemo demonstrirati bolju učinkovitost tandemskih solarnih ćelija od kristalnog silicija i perovskita u odnosu na solarne ćelije koje su samo od kristalnog silicij", istaknula je kompanija u saopćenju za javnost.

"Pojava tandem tehnologije kristalnog silicija i perovskita otvorila je novi put za razvoj tehnologije sljedeće generacije visokoučinkovitih solarnih ćelija. To znači da ista površina, koja apsorbira istu količinu svjetlost, može proizvesti više električne energije."

Solarni paneli u Bosni i Hercegovini: Kakva je budućnost obnovljive energije u našoj zemlji?

Solarni paneli u Bosni i Hercegovini: Kakva je budućnost obnovljive energije u našoj zemlji?

Teorijska granica učinkovitosti silicij-perovskit tandem solarnih ćelija je 43 posto, međutim malo je vjerovatno da će se taj nivo ikada postići u komercijalnoj upotrebi.

Proizvodnja prvih superučinkovitih perovskitnih solarnih panela mogla bi započeti u Kini, a istraživači sa Univerziteta Nanjing rekli su ranije ove godine da su nova otkrića u dizajnu omogućila njihovu masovnu proizvodnju.

Prema riječima naučnika, paneli sljedeće generacije bit će 50 posto jeftiniji i 50 posto učinkovitiji od tradicionalnih silicijskih ćelija, no stope učinkovitosti i dalje će u početku biti daleko od razina koje je moguće postići laboratoriju.

Britanski startup Oxford PV, koji je dio Univerziteta Oxford, već je u procesu komercijalizacije ove tehnologije, a nadaju se da će kasnije ove godine započeti proizvodnju u jednom pogonu u Njemačkoj.

Ilustracija / Solarni paneli
FOTO: Pixabay: Ilustracija / Solarni paneli

"Silicijski solarni paneli kakve sada imamo dosegli su svoje fizičke granice. Imamo način da transformiramo učinkovitost ovih solarnih ćelija s perovskitom", rekao je u augustu Chris Case, glavni tehnološki direktor Oxford PV-a.

"Najveći izazov su trajnost i pouzdanost panela. Već imamo veliku učinkovitost - mnogo veću od trenutnih silicijskih ćelija - tako da većinu naših kapaciteta za istraživanje i razvoj koristimo kako bi povećali njihovu pouzdanost, a ne učinkovitost."

Mostar: Građani potpisuju ugovore s Gradom za ugradnju solarnih sistema!

Mostar: Građani potpisuju ugovore s Gradom za ugradnju solarnih sistema!

Perovskit (mineral kalcijevog titanijevog oksida) su često hvalili kao "čudesan materijal" zbog njegovog potencijala da donese revoluciju u mnoge grane tehnologije - od brzih telekomunikacija do tehnologija obnovljive energije. Njegov potencijal za solarne panele ne odnosi se samo na povećanje učinkovitosti u odnosu na tradicionalne silicijske ćelije, već i na nove načine njihova korištenja.

Nedavna otkrića uključuju solarne panele koji se sami regeneriraju i koji mogu zadržati isti nivo učinkovitosti više desetaka pa i stotinu godina, kao i dvostrane solarne panele koji mogu generisati električnu energiju iz Sunčeve energije s obje strane. Materijal bi se također mogao koristiti u raznim primjenama - od solarnih panela integriranih u zgrade do proizvodnje električne energije u svemiru, piše Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije