Nova pravila na Facebooku

Radiosarajevo.ba
Nova pravila na Facebooku


Podešavanje toga šta će vaši prijatelji moći vidjeti na vašem Facebook profilu postalo je jednostavnije i logičnije, a korisnik će moći blokirati naporne aplikacije poput Farmvillea i sl.

Nakon što se našla na udaru kritika javnosti zbog problema sa privatnošću korisnika, najpopularnija društvena mreža na svijetu najavila je nove postavke koje će urediti haos u kategoriji privatnosti Facebook članova.

Upravo kako bi pojasnio razliku između novih i starih postavki, portal netokracija.com napravio je kratki pregled svih novosti.

Kako bi omogućili što bolje širenje svoje društvene mreže, osnovne informacije o vama poput imena, prezimena te grada gdje živite dostupne su svima. U Basic directory information postavljate vidljivost osnovnih informacija te mogućnosti, među ostalim rodno mjesto i mjesto boravka, vaši prijatelji kao zajednički prijatelji drugim korisnicima te vidljivost vašeg profila u Facebookom pretraživanju.

Također, bit će moguće podesiti hoćete li dopustiti korisnicima da vam pošalju privatne poruke, iako nisu vaši prijatelji.

Facebooku morate omogućiti prikazivanje nekih podataka koji zaista olakšavaju korištenje društvene mreže. Ukoliko ne dopustite Facebooku prikazivanje svog profila u pretraživanju ili ne omogućite da vas drugi korisnici dodaju kao prijatelja, niko vas ni neće moći dodati.

Međutim, ukoliko želite da se sadržaj kojeg stavljate na svoj profil pojavi i kod prijatelja vaših prijatelja i to je moguće podesiti. Kroz Sharing settings možete namjestiti vidljivost sljedećih stavaka: sadržaji koje sami stavljate poput slika i statusa, članova porodice ili vaše web stranice; sadržaji o vama koje stavljaju drugi korisnici Facebooka poput fotografija na kojima se pojavljujete te kontaktne informacije poput mobilnog telefona i e-mail adresa.

Novim će se postavkama moći urediti i privatnost korisnika vezana uz Facebook aplikacije te web stranice koje su povezane na Facebook putem social dodataka ili Facebook Connecta. To će najviše pomoći korisnicima koji ne žele da ih prijatelji zovu da im se pridruže na pokeru, u Farmvilleu ili potrazi za blagom u Treasure Isleu.

Pod Block listama možete blokirati, odnosno onemogućiti pristup svom profilu: korisnicima, pozivima za dodavanje Facebook aplikacija te samim aplikacijama.

Važno je napomenuti kako nisu svi korisnici odmah zahvaćeni promjenom u postavkama privatnosti već treba pričekati neko vrijeme. Facebook je zaista izmijenio postavke za privatnost, ali se radi prvenstveno o kozmetičkoj promjeni. Postavke su istaknutije, bolje organizirane i objašnjene te će korisnicima omogućiti da zadrže za sebe onoliko privatnosti koliko žele.

Vezano:
Facebook vratio korisnicima kontrolu nad privatnošću

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije