Nova generacija strašila za ptice (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Nova generacija strašila za ptice (FOTO)


Strašila za ptice koriste se vjerovatno otkad čovjek obrađuje zemlju, ali su moderna strašila stilski evoluirala od nekadašnjih.

Ove kreature koje štite zasade od ptica koje bi se tu lijeno počastile našle su svoje mjesto u brojnim umjetničkim djelima, od filmova, knjiga pa do slikarstva i crtanih filmova, dakle: zaslužuju svoje mjesto u historiji.

U svijetu postoje čak i festivali strašila za ptice gdje se kao jedna od ključnih zadaća postavlja pravljenje što kreativnijeg strašila. Britanija ih je puna, organizuju se uvijek u seoskim dijelovima zemlje, a na taj dan svako predstavlja svoju verziju strašila za ptice (koje se kasnije, recimo i to, rijetko koriste u svrhu u koju su nastala). Nađe se tu najrazličitijih likova, od onih ih Alise u Zemlji čuda do balerina, fudbalera, Batmana, Supermana i drugih simbola naših djetinjstava i pop kulture u cjelini.

U novije vrijeme zbog učinkovitosti su popularna ona koja ispuštaju zvukove ili se sastoje od predmeta koji reflektuju sunčevu svjetlost, ali primjeri koje donosimo istakli su se svojom kreativnošću. Evo šta se može sa samo malo boje i mašte.













kuriositas.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije