Nosiva tehnologija je budućnost mode

Radiosarajevo.ba
Nosiva tehnologija je budućnost mode

Sve češći spoj mode i tehnologije doživljava svoj mainstreaming, bilo da se radi o promovisanju postojeće tehnologije, poboljšanju nečijeg kvaliteta života ili čistoj ekstravaganciji. Zvijeze, odnosno trendsetteri našeg vremena kakvi već jesu, su se “nakačili” na nosivu tehnologiju koja im služi kao produžetak njihove veće-od-života javne persone. Najžešći zastupnici su naravno oni najeksponiraniji javnom oku, kao što su Katy Perry, Bono, Rihanna i naravno Lady Gaga. Budućnost nosive tehnologije izgleda blistavo. Ono što je danas ektravagantno foliranje, sutra može doživjeti svoju praktičnu aplikaciju.

Rihanna je profurala haljinu sa LED dioidama na svom nastupu u Holandiji, u sklopu svoje Last Girl on Earth turneje.



Još jedna ljubiteljica LED mode je mlada pjevačica Katy Perry, koja je pronosala haljinu by CuteCircuit na Met Gala partiju.



Britanska pjevačica Imogen Heap postala je glavna tema Grammy nagrada u februaru, nakon što se pojavila u Tweethaljini. Njena ogrlica je služila za real time prenošenje nagrada na Tweeteru, a ovaj outfit je nadopunila sa providnom Fendi torbicom, u kojoj se nalazio iPod Touch gdje su se prikazivale fotografije koje joj šalju njeni fanovi.



Jimmy Choo cipele, koje "rade" na bateriju za sada imaju dva glasnogovornika. Jedna je Fergie, pjevačica grupe Black Eyed Peas , a druga je već spomenuta pjevačica Katy Perry. Peta ovih cipela svijetli svaki put kada onaj ko je nosi izvrši pritisak na prednji dio cipele. Pretpostavljamo da su najefikasnije i najpraktičnije kada se penjete uz stepenice (u mraku).



Kanye West u kombinaciji LED jakne i šala, i svijetlećih naočala.



Bono u rockerskoj crnoj jakni koja je obrubljna crvenim diodama. "Ovo stvara naelektrisani doživljaj izvođača koji na audio, vizualni i spiritualni način dopire do svoje publike", kaže dizajner Moritz Waldemeyer, isti onaj koji je dizajnirao Tweethaljinu.


I naravno, Lady Gaga u "živoj haljnini" inspirisanoj dizajnom Husseina Chalayana. Svakoj djevojci trebaju krila, zar ne?



Ipak, pogledajte video, da doživite haljinu kako valja...

http://www.youtube.com/watch?v=DIdlDU9gR8M


ecouterre.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije