Njujorško smeće kao suvenir

Radiosarajevo.ba
Njujorško smeće kao suvenir


Ideja konzervisanih fekalija davno je bila hit, a poslije takve jasne umjetnikove poruke kupcima desila su se brojna zapakovana „umjetnička djela“, poput zraka ili zemlje – i uvijek su išla ko halva. No, pokušaj davanja vrijednosti nečemu potpuno bezvrijednom očito je još uvijek inspirativan. Tako se njujorški umjetnik i poduzetnik, Justin Gignac, odlučio pakovati i prodavati ulično smeće. Ipak, nije to baš obično smeće, nego njujorško smeće, a ono mora imati posebnu vrijednost.

Uvjeren da će ljudi kupovati dobru ideju u lijepom pakovanju, Gignac je 2001. počeo pakovati njujorško smeće u jednostavno i lijepo dizajnirane kutije, a proizvod je nazvao Garbage of New York City. Ono što od početka ove neobične proizvodnje garantuje kupcima je da je smeće unutar kutijice ručno pokupljeno s ulica New Yorka. Danas se ovaj Gignacov patent smatra jednim od najoriginalnijih suvenira koje možete donijeti iz NY. O rastu njegove popularnosti govori i podatak da je kutijica puna smeća te 2001. godine koštala 10 dolara, a danas košta 100.

No, ne pokušavajte ovo kod kuće, budući da je New York ipak New York i predstavlja brend sam za sebe.







pogledaj.to/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije