Nintendova konzola u 3D tehnologiji

Radiosarajevo.ba
Nintendova konzola u 3D tehnologiji


Piše: Mirza Sadović, Gadget.ba

Nakon nagovještaja i same najave uređaja u martu 2010., te predstavljanja istog na E3 događaju u junu 2010. godine, Nintendo je napokon izdao prenosivu konzolu nove generacije: Nintendo 3DS. Gadget.ba za vas donosi prvu recenziju uređaja!

Sigurno se pitate čemu toliko uzbuđenje u zajednici radi 3DS-a? Prvi razlog jeste da je ovo prvi realni nasljednik originalnog DS-a koji je izašao krajem 2004. godine. DS lite, DSi te DSi XL su samo varijacije prvog DS-a i imali su u sebi samo manja poboljšanja. Najveći novitet je donio DSi sa kamericama i DSi Ware digitalnom distribucijom igara. Drugi i bitniji razlog jeste činjenica što je 3DS opremljen 3D ekranom koji radi bez naočala, čime Nintendo postaje prva velika firma koja je na tržište izbacila masovni proizvod sa ekranom tog tipa.

Hardver

Od prvih najava smo primijetili da je Nintendo odlučio krenuti dalje od dosta elegantnog izgleda DS lite-ova i DSi-a, te 3DS ponovo načiniti da izgleda malo apstraktnije. Uređaj možete kupiti u tirkiznoj i crnoj boji, pri čemu vrijedi naglasiti da će u svakom izboru gornja polovica uređaja u unutrašnjosti biti crna. Potez donosi određenu dozu neatraktivnosti, ali nipošto ne narušava harmoniju. Sam uređaj je nešto manji, ali nešto i deblji od DSi-a. (...)


3D efekat

Svakako vas najviše zanima ova stavka, pa ćemo krenuti i od nje u obradi softverskih detalja uređaja. Najjednostavnije je reći da efekat radi. Na žalost, ovome ćemo morati pridodati nekoliko “ali” suplemenata. Efekat je najoptimalniji ako uskladite gornji ekran ka sebi pod pravim uglom. Dosta je malen pokret potreban da vas izbaci iz polja koje vam garantuje 3D prikaz. Na desnoj strani gornjeg ekrana postoji mali slider preko kog možete podesiti jačinu 3D efekta. Primijetili smo da svaka osoba nađe svoju preferenciju, te da je stvar ukusa. (...)

Softver

DSi je već došao i od DS uređaja napravio respektabilnu platformu sa dosta upitnim online mogućnostima. 3DS je samo pratio tu nit i u svoj bazni OS ubacio mogućnost persistentnog korisničkog interfejsa (uvijek možete pauzirati softver i vratiti se na početni meni, osim ako igrate DS igre). Također imate opcije da dodajete prijatelje, što je ovaj put riješeno mnogo manje nezgodno nego kod drugih Nintendo uređaja. Još uvijek imate friend kod, ali ovaj put se on koristi za sve igre, te ga možete podijeliti sa QR kodom koji drugi 3DS korisnik može učitati direktno bez unošenja brojeva. Online upravljanje friends listom, sistem poruka i informacija o odigranim igrama dosta sličan rješenju kod Nintendo Wii konzole, te mogućnost smanjivanja ikonica na ekranu do mjere da ih može stati 30ak i još uvijek biti vidljivi su zgodni dodaci.

Kompletnu recenziju pročitajte na našem partnerskom portalu Gadget.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije