Nikada, nikada! Nemojte postavljati ovu fotografiju na društvene mreže

Radiosarajevo.ba
Nikada, nikada! Nemojte postavljati ovu fotografiju na društvene mreže
Pixabay / Društvene mreže
Naširoko je poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte vašu adresu na društvene mreže.

Danas postoji i novo pravilo - a to je da ne smijete da postavite ni fotografiju vaše avionske karte i pasoša na internet. Razlog toga je dvodimenzionalni QR barkod koji se nalazi na vašoj avionskoj karti i koji se može iskoristiti za razne podmukle prevare.

Steve Hui s internet stranice Iflyflat.com.au želio je vidjeti koliko tačno informacija može sakupiti o osobi koristeći detalje s avionske karte - a rezultati su zastrašujući.

Nakon što se ulogovao na aviokompaniju putem aviokarte koju je pronašao na društvenoj mreži, lako je dobio pristup nalogu osobe na osnovu podataka s karte. Ovo znači da je imao pristup:

- Putnikovim ličnim podacima, uključujući ime

- Turi putovanja putnika - gdje će putovati i kada

- Broju sjedišta

- Detaljima leta

- Ukupnim troškovima putne karte

- Datumu kada je karta kupljena

- Zadnje četiri cifre bankovne kartice kojom je kupljena karta

Međutim, šta ako volite da se hvalite time da idete na odmor i želite da postavite samo dio fotografije putne karte? I tada je odgovor - ne.

Hui je i to provjerio pa je pronašao fotografiju djelića karte na društvenoj mreži na kojoj se i dalje vidio dio barkoda. Ne samo da je on na osnovu toga mogao dobiti informacije o putniku, već postoje i kompjuteri i drugi uređaji koji lako mogu pročitati detaljne informacije.

Tako da ako, na primjer, insistirate na tome da izazovete zavist kod poznanika vašim odmorom, radije fotografirajte noge u bazenu ili moru, a ne vašu avionsku kartu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije