Neobičan prizor na nebu iznenadio građane Bosne i Hercegovine, evo o čemu se radi

1
Radiosarajevo.ba
Neobičan prizor na nebu iznenadio građane Bosne i Hercegovine, evo o čemu se radi
Foto: Kolaž / Sateliti iz grupe Starlink

Večeras su mnogi građani primijetili neobična svjetla na nebu. Slične pojave zabilježene su i ranije, a gotovo sigurno je riječ o satelitima iz projekta Starlink tvrtke SpaceX, koju vodi Elon Musk.

Projekt Starlink ima za cilj osigurati globalni pristup internetu pomoću flote hiljadama malih satelita koji kruže oko Zemlje. Ove satelite možemo vidjeti kao svjetla koja se kreću preko noćnog neba.

Slične pojave zabilježene su i ranije ove godine, kao i prije nekoliko mjeseci, a Hrvatski astronomski savez potvrdio je da su te pojave povezane s Muskovim satelitima.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Starlink je zaživio prošle godine, od septembra 2021. godine je bio dostupan u 12, a od februara u 25 zemalja.

U Muskovom tvitu je i link na kojem se nalazi mapa pokrivenosti Starlinkom. Svjetlo plavom bojom su označene zemlje u kojima je Starlink dostupan, nešto tamnija plava boja predstavlja zemlje na "listi čekanja" dok tamno plava boja označava zemlje u kojima će Starlink biti dostupan "uskoro", piše Crna hronika.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Czg6jFktErW/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije