Neke druge (ženske) priče

Radiosarajevo.ba
Neke druge (ženske) priče


Neke druge priče
naziv je omnibusa pet rediteljki iz zemalja bivše Jugoslavije, a koji se bavi dramatičnim pričama o majčinstvu mladih žena u nekadašnjoj zajedničkoj nam državi. Omnibus će premijeru imati u junu na festivalu Cinema City u Novom Sadu i takmičit će se u programu Nacionalna klasa.

Svoje kratke priče su ispričale Ana Maria Rossi iz Srbije, Hanna Slak iz Slovenije, Ivona Juka iz Hrvatske, Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine i Marija Džidževa iz Makedonije, a autor i producent projekta je filmski kritičar Nenad Dukić.

Prva priča bavi se trudnicom koja sreće ubicu njenog muža, druga krije trudnoću od dečka, treća očekuje blizance od kojih je jednom dijagnosticiran Downov sindrom. U četvrtoj priči, glavna junakinja je ovisnica o drogama kojoj oduzimaju dijete, a peta trudnica je mlada časna sestra...

U svim pričama je važan društveno-historijski kontekst krvave historije na našim prostorima u posljednjih dvadeset godina, a rediteljice same navode da je pitanje kojim su se povodile bilo: Šta znači dati novi život nakon toliko smrti?

Neki od glumaca i glumica koji se pojavljuju u ovim filmovima su Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Svetlana Bojković, Lucija Šerbedžija, Nina Violić, Feđa Štukan. Projekat je realizirala produkcijska kuća SEE Film Pro iz Beograda, u saradnji sa kućama Studio Maj iz Ljubljane, 4Film iz Zagreba, Dokument iz Sarajeva i Skopje Film Studio iz Skopja.

Treći internacionalni Festival filma i medija Cinema City biće održan od 5. do 12. juna u Novom Sadu i na njemu će biti prikazano više od 150 filmova.

seecult.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije