Ne sviđaju vam se jelenji rogovi na zidovima?

Radiosarajevo.ba
Ne sviđaju vam se jelenji rogovi na zidovima?


Glave različitih životinja koje su u lovačkim kućama vješali po zidovima većina ostalih smrtnika kojoj lov nije strast nego užas – smatrala je u najmanju ruku kičom. Srećom, sve ih se rjeđe sreće u stvarnom životu.

Umjetnik Pucci de Rossi odlučio je napraviti kolekciju Brand Trophies ili Shopping Trophies, stilizirane 'jelenje rogove', napravljene od željeza, drveta, keramike, plastike i kože, a u kojima se kriju nazivi globalnih brendova poput Gucci-ja, Prade, Danonea, McDonaldsa, Coca Cole, Nikea i drugih.

De Rossijev rad komentar je na marketinške kampanje i svojevrsna uporedba tradicije lova i konzumerističke kulture kapitalizma, u kojoj su brendovi dobili skoro mitski značaj.

Svaki od de Rossijevih 'trofeja' ručno je izrađen, a kolekcija je već prikazana u brojnim evropskim galerijama i muzejima. Kolekcija Brand Trophies je samo dio de Rossijevog skulptorskog opusa kroz koji redovno ironijom dekonstruiše vrijednosti globalizacije i kapitalizma.







ifitshipitshere.blogspot.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije