Nauka: Koliko često provjetravati prostoriju da se smanji širenje virusa

Radiosarajevo.ba
Nauka: Koliko često provjetravati prostoriju da se smanji širenje virusa
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Najveći prijenos SARS-COV-2 virusa dešava se unutar prostorija, uglavnom kad se udahnu sićušne čestice koje sadrže ovaj koronavirus.

Najbolji način sprječavanja širenja virusa jeste da zaraženi budu u izolaciji, ali veliki problem s ovim virusom jeste što su, kako se procjenjuje, oko 40 posto ljudi asimptomatski prenosioci, najčešće ne znaju da imaju virus, i mogu ga lako proširiti drugima.

Maske rade dobar posao na smanjenju širenja virusa, no, ukoliko se zaražena osoba nalazi u prostoriji, sigurno je da će nešto virusa "pobjeći" u zrak.

Shelly Miller, profesorica mehaničkog inženjerstva, University of Colorado Boulder, većinu svog istraživanja posvetila je kontroli transmisije bolesti koje se prenose zrakom - unutar objekata - te je načinila nekoliko savjeta koje možemo primjenjivati za vrijeme ove pandemije. 

"Kada virus 'pobjegne' u zrak, unutar objekta, imamo dvije opcije: unijeti svjež zrak izvana ili ukloniti virus iz zraka unutar objekta", navodi ona, naglašavajući kako je najsigurnija opcija ona koja uključuje to da svježi zrak izvana stalno mijenja ustajali zrak unutra

Naučno gledano, kad nije pandemija, trebali bi svakog sata napraviti šest "izmjena" zraka u prostoriji 3 x 3 metra, u kojoj borave do četiri osobe. Tokom pandemije, ovaj broj bi trebao veći: jedna studija iz 2016. sugerira da je devet "izmjena" zraka svakog sata smanjilo prijenos SARS-a, MERS-a i H1N1 u jednoj bolnici u Hong Kongu. 

Nemate ventilaciju i sličan sistem? Ona savjetuje da što više držite otvorene prozore i vrata, a možemo i obični ventilator okrenuti da izbacuje zrak van prostorije.

Profesorica Miller napominje da se koronavirus najčešće prenosi disanjem, kašljanjem i razgovorom, pa možemo mjeriti i CO2 nivoe u prostoriji kako bi provjerili da li se ista puni česticama virusama. 

Vani, nivoi CO2, u prosjeku su 400 ppm. U dobro prozračenoj prostoriji trebali bi biti oko 800 ppm, sve više od toga znak je da nam treba više svježeg zraka.

Prošle godine, istraživači na Taivanu prijavili su efekte ventilacije na epidemiju tuberkuloze na Univerzitetu Taipei. Većina prostorija unutar Univerziteta nije bila provjetrena i nivoi CO2 su bili iznad 3.000 ppm. Kada se popravila ventilacija, a nivoi CO2 spustili ispod 600 ppm, epidemija je potpuno stala. Prema studiji, povećanje ventilacije je samo bilo odgovorno za smanjenje epidemije za 97 posto. 

Profesorica Miller stoga napominje da bismo trebali pokušati da u prostoriji, nivoi CO2, budu ispod 600 ppm. 

Ako ste u prostoriji koju ne možete provjetriti - možda je vani zagađenje - razmotrite kupovinu prečistača zraka. Američka Environmental Protection Agency navodi da neki od njih mogu spriječiti širenje ovog koronavirusa. Ali, kad kupujemo prečistač, trebali bi uzeti onaj sa što boljim HEPA filterom i, ako je prostorija veća, sa što većom snagom.

Podsjećaju i na ovo - ako uđete u prostoriju, u kojoj je vruće, "težak" vazduh i puno ljudi, šanse su da ventilacija nije dobra te je najbolje, u doba pandemije, napustiti istu odmah. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije