A. Loeb / Naučnik s Harvarda sugerira: Da li je naš svemir stvoren u laboratoriji?

17. 10. 2021. u 18:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Naučnik s Harvarda ima zanimljivu teoriju o tome kako je nastao naš svemir: kako kaže, nastao je u laboratoriji više "klase" oblika života.

Avi Loeb, autor bestselera i bivši predsjednik Harvardovog odjela za astronomiju, ustvrdio je ove sedmice u magazinu Scientific American da je naš svemir u laboratoriji mogla stvoriti "napredna tehnološka civilizacija".

Ako je to istina, rekao je da bi priča o porijeklu "ujedinila vjersku ideju stvaraoca sa sekularnom idejom kvantne gravitacije".

"Budući da naš svemir ima ravnu geometriju s nultom neto energijom, napredna civilizacija mogla je razviti tehnologiju koja je stvorila 'bebu' svemir ni iz čega putem kvantnog tuneliranja", napisao je Loeb.

Jedna od zanimljivijih ideja objavljenih u članku je sistem civilizacijske klasifikacije. Loeb je rekao da su, kao tehnološka civilizacija, ljudi niža klasa C (ili civilizacija ovisna o svojoj zvijezdi domaćinu).

Ako i kad naša tehnologija napreduje do tačke u kojoj možemo postati nezavisni o Suncu, bili bismo klasa B. Ako bismo mogli stvoriti vlastite "bebe" univerzume u laboratoriju (poput naših teoretskih tvoraca), bili bismo klasa A.

Naravno, postoji veliki broj prepreka na našem putu - najveća je naša nesposobnost da stvorimo "dovoljno veliku gustoću tamne energije unutar male regije", rekao je Loeb. Međutim, ako i kad tamo stignemo, mogli bismo se pridružiti našim teoretskim tvorcima u klasi A.

U svakom slučaju, teorija je i pomalo uvjerljiva i pomalo zastrašujuća, jer, ako je vjerovati Loebovim prošlim teorijama, vjerovatno nismo jedini koji traže status A klase...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA