Naučnici znaju mnogo više o NLO-ima ali se boje priznati?

Radiosarajevo.ba
Naučnici znaju mnogo više o NLO-ima ali se boje priznati?

Naučnici su već neko vrijeme veoma oprezni kad je u pitanju istraživanje NLO-a te oklijevaju govoriti o svojim uvjerenjima u vezi tog neistraženog fenomena, piše Huffington Post.

Postoje naznake da se ta situacija mijenja i mnogi se upuštaju u rasprave bez straha da će biti ismijani, piše Index.hr.

"NLO-i su stvaran fenomen. To su umjetni objekti pod inteligentnom kontrolom. Oni su definitivno proizvod napredne tehnologije", rekao je fizičar Eric Davis.

On vrši fizikalna istraživanja za koja se nada da će jednog dana omogućiti ljudima putovanje galaksijom brzinom svjetla.

On je, kako kaže, svjestan uvjerenja javnosti da se naučnik, kojem je stalo do reputacije, neće baviti pitanjima poput NLO-a.

"Oni su u krivu, naivni, tvrdoglavi, uskogrudni i uplašeni. To je ružna riječ i zabranjena tema. Nauka je slobodoumno propitivanje. Ne bi trebalo ismijavati ljude. Trebalo bi im pokazati više poštovanja... Naučnici trebaju ponovo početi koristiti naučne metode za proučavanje nepoznatih i neuobičajenih stvari, a NLO-i su među njima."

Davis je nedavno dobio nagradu američkog Instituta za aeronautiku i astronautiku te tvrdi da mnoge njegovi kolege u tajnosti proučavaju NLO-e.

"Oni svoja istraživanja neće objaviti jer ih je strah. Ne njihovog područja zanimanja, već reakcija kolega. To bi mogao biti jak udarac njihovoj karijeri i pratio bi ih loš glas", rekao je Davis.

Neidentificirani leteći objekti kao predmeti naučne studije nisu prihvaćeni, no neki se naučnici za njih zanimaju već desetljećima.

Na primjer, J. Allen Hynek je 20 godina bio naučni savjetnik američkih zračnih snaga za pitanja o NLO-ima u vrijeme kad je radio na poznatom projektu "Plava Knjiga" koji je završio davne 1969. godine. 

Osam godina kasnije, 1977, progovorio je o nekim otkrićima te, između ostalog, potvrdio da astronomi zaista viđaju NLO-e, ali o tome ne govore.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije