NASA-ina svemirska letjelica 'Messenger' pala na Merkur (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
NASA-ina svemirska letjelica 'Messenger' pala na Merkur (VIDEO)

Svemirska letjelica "Messenger" Američke svemirske agencije (NASA), koja je 2004. godine lansirana u atmosferu kako bi pratila planetu Merkur, nakon što joj je istekao vijek trajanja pala je na površinu ove planete, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na zvaničnoj internet stranici i Twitter profilu svemirskog broda navedeno je kako je Messenger šest i pol godina nakon lansiranja ušla u orbitu Merkura, a posljednje četiri godine je vršila ispitivanja ove planete. 

NASA-ina letjelica sinoć kasno je brzinom 14 hiljada kilometara na sat pala na Merkur, planetu koja je inače najbliža Suncu.

Messenger je 2011. godine ušao u orbitu Merkura i to je bila prva svemirska letjelica koja je u potpunosti promatrala planetu, a nakon njezinog pada, na površini planete primijećen je krater prečnika oko 16 metara. 

Saznaje se, također, da je vijek svemirske letjelice trajao nekoliko sedmice više od očekivanog, a od 2011. godine naovamo 4.100 puta je obišla oko Merkura. Na svijet je poslala preko 289 hiljada snimaka, a njezina prosječna brzina bila je 147 kilometara na sat. Zajedno s planetom, Messenger je oko sunca obletio 32,5 puta. 

Evropska i japanska svemirska agencija 2017. godine planiraju radi ispitivanja Merkura u kosmos poslati dvije nove svemirske letjelice, za koje se očekuje da će 2024. godine ući u orbitu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije