Nakon 36 godina: Sudbine kultnih glumaca iz filma 'Partizanska eskadrila' (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Nakon 36 godina: Sudbine kultnih glumaca iz filma 'Partizanska eskadrila' (FOTO+VIDEO)
/ Radko Polič

Partizanska eskadrila je jugoslovenski film iz 1979. koji je režirao Hajrudin Šiba Krvavac (kao i filmove Valter brani Sarajevo, Most i Diverzanti), dok su scenario napisali Đorđe Lebović i Miljenko Smoje.

Partizanska eskadrila je film o stvaranju partizanske avijacije i njenim prvim borbama. Na avionima različitog tipa koje su oteli neprijatelju povela se neravnopravna vazdušna bitka, neprijatelju su zadavani udarci tamo gdje je on mislio da je neranjiv, čime se doprinosilo konačnoj pobjedi.

Ovaj ratni film je prepun akcijskih scena, dojmljivih totala snimanih iz vazduha i velikih masovnih scena s mnogo statista.

Nosioci glavnih uloga su bili Bekim Fehmiju (Major Dragan), Velimir Bata Živojinović (Vuk) i Ljubiša Samardžić (Žare). Pojavljuju se još i: Radoš Bajić (Dalibor), Faruk Begoli (Poručnik Begović), Jordančo Čevrevski (Zeko), Zlata Petković (Jelena), Suada Ahmetašević (Milja), Aljoša Vučković (Boris), Radko Polič (Klauberg) i drugi.

Gdje su danas, više od 35 godina nakon premijere Partizanske eskadrile, ovi glumci?

Bekim Fehmiu 


Bekim Fehmiju rođen je u Sarajevu, djetinjstvo je proveo u Prizrenu, a kultni status stekao je živeći u Beogradu.

Film koji ga je vinuo u zvijezde i koji je svetu i jugoslovenskoj javnosti pokazao svu njegovu glumačku vještinu i silinu izraza bilo je ostvarenje Aleksandra Petrovića iz te iste 1967. godine, Skupljači perja, u kome je maestralno odglumio ulogu Belog Bore, romskog preprodavca guščijeg perja, za koju je u Puli dobio Zlatnu arenu za najboljeg glumca.

1987. godine je demonstrativno napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande.

Bekim Fehmiju izvršio je samoubistvo 15. juna 2010. godine, samo pola meseca nakon što je napunio 74. godine.

U Partizanskoj eskadrili glumio je majora Dragana.

Zlata Petković


Zlata Petković je rođena 1954. godine i svojevremeno je nosila titulu Miss Jugoslavije. Nakon jedne audicije 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najljepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, gdje je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača. To joj je omogućilo da ode na svjetski izbor najljepše tinejdžerke u Tokiju, gdje je ponijela priznanje Miss fotogeničnosti.

Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je i prvu filmsku ulogu u filmu Bubašinter u režiji Milana Jelića. Godinu dana kasnije, učestvovala je na izboru za Miss Jugoslavije.

Proslavila ju je uloga Marije u seriji Povratak otpisanih. Uslijedile su zapažene uloge u, i danas rado gledanim serijama Grlom u jagode i Partizanske eskadrile.

Preminula je 3. decembra 2012. godine u Beogradu, sedam dana nakon što je doživjela moždani udar zbog kojeg je i operisana.

U Partizanskoj eskadrili glumila je Jelenu.

Velimir Bata Živojinović

Šta reći o čovjeku koji je glumio u više od 300 filmova i serija u karijeri dugoj 60 godina?

Iako je u karijeri glumio u svim mogućim žanrovima, publici na prostorima bivše Juge ostat će najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima. A samo takvih je imao 35!

Rođen je u Koraćici pod Kosmajem 5. 6. 1933. godine.

Preživio je srčani udar 2006. godine te moždani udar 2012. godine.

Živi u Srbiji.

U Partizanskoj eskadrili glumio je Vuka.

Ljubiša Samardžić


Šarmantni Ljubiša rođen je 19. 11. 1936. godine u porodici rudara u Skoplju.

Glumio je u više od 100 filmova i serija, a posljednjih godina držao je i rediteljsku palicu.

Živi u Srbiji.

U Partizanskoj eskadrili glumio je Žareta.

Aljoša Vučković


Aljoša Vučković (Buzet, 17. decembra 1946.) porijeklom je iz Dugopolja kod Splita, rođen u Buzetu, odakle se kasnije selio u Kanfanar, Lovran, Iku, Opatiju, ponovo u Buzet, pa u Zagreb, Hvar, Pljevlja, Sarajevo, Split, te u Beograd, gdje živi i danas.

Ostvario uloge u više od 70 filmova i TV serija, od kojih su najpoznatije uloga Ferate u Velom mistu, Gašpara u TV seriji Povratak otpisanih (1976.) te dr Ive Lukšića u TV seriji Bolji život (1987.-1991.).

U Partizanskoj eskadrili glumio je Borisa.

Radko Polič


I za kraj, negativac kojeg smo voljeli.

Radko Polič (nadimak Rac) (Črnomelj, 18. augusta 1942.), slovenski je filmski i pozorišni glumac.

Prvi je put na filmu zaigrao 1961. godine, a bio je vjerovatno najpoznatiji "negativac" u partizanskim ratnim filmovima.

U Partizanskoj eskadrili glumio je Klauberga.

U nastavku možete pogledati kultni film Šibe Krvavca,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije