Najveći podvodni muzej na svijetu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Najveći podvodni muzej na svijetu (VIDEO)


Britanski umjetnik Jason de Caires Taylor već godinama se bavi jedinstvenim spojem umjetnosti i prirode i stvara umjetne grebene-skulpture. Ove podvodne skulpture mijenjaju se kretanjima morskih struja, miješaju s pijeskom na morskom dnu i sjedinjuju sa koraljima i algama, a funkcionišu i kao umjetna staništa za morsku floru i faunu.



Svoj rad Taylor objašnjava kao nadu u oporavak prirode i konačni spoj ljudskog djelovanja na okoliš koji neće biti destruktivan.

Taylor je još 2006. dobio međunarodno priznanje kad je osmislio prvi podvodni park u Grenadi gdje su smještene betonske figure ljudske veličine, a posljednjih nekoliko godina radi na prvom podvodnom muzeju smještenom u moru koje oplakuje obale Isla Mujeresa, Cancuna i Punta Nizuca u Meksiku.



Dosad je završeno 200-injak primjeraka, a planirano je da muzej na kraju sadrži oko 400 ovih jedinstvenih skulptura. U Meksiku će svoj novi dom naći i već poznati radovi iz Granade, The Archive of Lost Dreams, Man of Fire i Gardener of Hope.

I naravno, posjeta će biti moguća i onima koji nisu profesionalni ronioci.

http://www.youtube.com/watch?v=MoaRyEzcrQs

pogledaj.to/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije