Najveća letjelica na svijetu uskoro će poletjeti: Spoj aviona i cepelina

Radiosarajevo.ba
Najveća letjelica na svijetu uskoro će poletjeti: Spoj aviona i cepelina

Airlander 10, najveća letjelica na svijetu duga 92 metra i teška više od 20 tona, spremna je za polijetanje. Kako piše Guardian, riječ je o kombinaciji aviona i cepelina, pri čijoj gradnji su korišteni najmoderniji materijali, optička upravljačka tehnologija, najsavremenija aviotehnika, a sam dizajn izvršila je britanska dizajnerska kompanija Hybrid Air Vehicles (HAV).

Razvijanje ove letjelice bilo je namijenjeno za američku vojsku, no budući da je projekt ostao nedovršen, sam razvoj je nastavljen u komercijalnom smjeru. Danas, nakon završetka izgradnje, ova letjelica može sletjeti na većinu površina, uključujući čak i vodu, može letjeti do pet dana.

Također, ova letjelica ostvaruje brzinu od 150 kilometara na sat, na visini od šest kilometara i prevozi do 48 putnika. Za razliku od aviona koji se koriste u komercijalnu svrhu, Airlander nema unutrašnju strukturu i sam oblik dobiva nakon što se ispuni helijem na pritisak.

Prije nego što se Airlander 10 predstavi potencijalnim kupcima, obavit će se oko 200 sati testnih letova, a proizvođač planira do 2018. godine proizvesti 12 ovakvih letjelica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije