Najbogatiji savremeni umjetnici na svijetu

Radiosarajevo.ba
Najbogatiji savremeni umjetnici na svijetu


Deutsche Welle
je sastavio listu svjetski poznatih savremenih umjetnika koji su svojim djelovanjem - isključivo na polju umjetnosti - zgrnuli prava bogatstva. Ovaj spisak može služiti i kao podstrek budućim ili sadašnjim studentima umjetničkih akademija koje sa svih strana plaše poznatim sterotipom da od kreativnosti nikad neće moći živjeti.

Damien Hirst nalazi se na prvom mjestu, budući da se njegovo bogatstvo prostire na 730 miliona eura. Svjetsku slavu postigao je radom The Physical Impossibility of Death in the Mind od Someone Living, akvarijem u kojem je smješten mrtav morski pas – u formaldehidu. Poznat je i po prepariranim kravama i ovcama također smještenim u formaldehid, a bogatstvo je zgrnuo lubanjom od dijamanata koja je prodata za 57,2 miliona eura. Djela Damiena Hirsta najtraženija su na svim bitnijim svjetskim aukcijama, a zanimljivo je da njegovi najrevnosniji kupci dolaze sa bliskog i dalekog istoka.



Jeff Koons završio je na drugoj poziciji, sa bogatstvom od 510 miliona eura, a najpoznatiji je po svojim kič objektima. Najčuveniji među njima je pozlaćena porculanska figura Michaela Jacksona i njegovog ljubimca čimpanze pod nazivom Michael Jackson and Bubbles.



Takashi Murakami, japanski umjetnik koji u svojim radovima koristi pop kulturu i reciklira je i u mnogo čemu slijedi zaostavštine pop-arta u kombinaciji sa savremenom japanskom kulturom, rangiran je kao treći najbogatiji umjetnik na svijetu, sa bogatstvom procijenjenim na 250 miliona eura. Murakami koristi sve raspoložive medije za svoj rad: od slikarstva preko rada sa modnim kućama, do suvenira.



Četvrti na listi, sa 130 miliona eura na računu, je američki umjetnik Brice Mardon, poznat kao predstavnik minimalizma. Peti je Julian Schnabel, američki slikar i filmski reditelj, sa bogatstvom od 120 miliona eura. Anish Kapoor, Indijac sa stalnim prebivalištem u Londonu, nalazi se na šestom mjestu liste sa 46 miliona eura. Slijedi ga još jedan Amerikanac: Jasper Johns koji se smatra jednim od začetnika pop-arta, a danas mu je račun težak oko 36 miliona eura.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije