Najbogatiji čovjek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja

0
Radiosarajevo.ba
Najbogatiji čovjek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja
Foto: EPA - EFE / Mukesh Ambani

Konzorcijum iza kojeg stoji Reliance Industries, kompanija Mukesha Ambanija, ima za cilj da pokrene svoju prvu uslugu u stilu ChatGPT-a sljedećeg mjeseca.

Ambani je najbogatiji čovjek Azije, a ovo je veliki korak u ambicijama Indije da postane ozbiljan igrač u oblasti vještačke inteligencije.

Grupa BharatGPT, koja obuhvata ogranak najvrjednije indijske kompanije i osam povezanih univerziteta, ponudila je kratak pogled na veliki jezički model u utorak tokom tehnološke konferencije u Mumbaiju.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

U video-snimku koji je prikazan publici, jedan automehaničar u južnoj Indiji pitao je AI bota na svom maternjem tamilskom jeziku, bankar je razgovarao s alatom na hindu jeziku, a programer u Hyderabadu ga je koristio za pisanje kompjuterskog koda, prenio je Bloomberg.

Ako bude uspješan kao što je planirano, model - nazvan Hanooman po hinduističkom božanstvu, predstavljat će napredak Indije u ubrzanoj trci za razvoj tehnologije vještačke inteligencije.

BharatGPT predviđa da model radi na više od 11 lokalnih jezika u četiri glavna polja - tu spadaju zdravstvena zaštita, menadžment, finansijske usluge i obrazovanje.

Model je razvijen u saradnji s univerzitetima Indijskog instituta za tehnologiju, uključujući Bombay, uz podršku bežičnog operatera Relliance Jio Infocomm i indijske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije