Prvi bicikl je najveći izum u ljudskoj historiji

J. M.
Prvi bicikl je najveći izum u ljudskoj historiji
/ Izumitelj Karl von Drais (wiki)
Na današnji dan prije tačno dva stoljeća, 12. juna 1817. godine, njemački plemić Karl von Drais predstavio je Draisine, prema mnogim ocjenama najveći izum u ljudskoj historiji.

Šta je Draisine? Prvi bicikl, odnosno prvo vozilo koje je čovjeku omogućilo da se kreće isključivo snagom svojih mišića. Doduše, Draisene je bio bicikl na guranje, prethodnica kasnijim modelima s pedalama, ali se svejedno smatra pionirom.

Draisine je danas izložena u nizozemskom muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu. Izumitelj Karl von Drais nije ni slutio kakvu će popularnost steći njegovo remek-djelo, baš kao ni brojni kasniji izumi (poput pisaće mašine).

Draisine (wiki) - Na današnji dan prije 200 godina: Najveći izum u ljudskoj historiji

Draisine (wiki)

Sredinom 19. stoljeća Francuz Ernest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom razvijao je i patentirao bicikl s pedalama na prednjem velikom točku.

Prvi bicikli bili su teško upravljivi i opasni, jer su padovi bili česti. Problemi s upravljanjem donekle su smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanjem sjedala, no pravi napredak donio je lančani pogon J. K. Starleya, J. H. Lawson i Shergolda.

Predstavljanje automobila i drugih motornih vozila nije narušilo popularnost bicikala. Naprotiv, u današnje vrijeme propagiranja zaštite čovjekove energije i promocije zdravog života bicikl je postao popularniji nego ikad u minulih 200 godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije