Muzika za šest bubnjara i grad (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Muzika za šest bubnjara i grad (VIDEO)


Iako eksperimentiranje sa zvučnim bojama nije nova stvar i prisutna je u historiji još od Johna Cagea i njegovog prepariranog klavira, konceptualnu umjetnost na području muzike srećemo srazmjerno rijetko u odnosu na vizualne umjetnosti.

U filmu Zvuk buke (The Sound of Noise) autori Ola Simonsson i Johannes Stjärne Nilsson govore o fanatičnim muzičarima - bubnjarima čiji je umjetnički koncept usmjeren na čitav grad i pri tom je na rubu zakona. "Pokažimo im šta je prava muzika" poručuju bubnjari prije no što se upuste u proizvođenje zvukova uz pomoć najrazličitijih sredstava: tijela spremnog na operaciju, medicinskih instrumenata i boca za kisik, mašina za brojanje novca, aparata za cijepanje papira, bagera i buldožera, pneumatskih bušilica kao i elektromagnetskiih valova.

Da bi se film pretvorio u komediju, potreban je zaplet, a stvara ga lik kojeg je otjelotvorio Bengt Nilsson koji nosi dvostruku anatemu - hem je policajac u Švedskoj, gdje objektivno, policajci i nemaju baš nekog važnog posla, hem je potpuni antisluhista i kao takav predstavlja izrod iz svoje porodice koju sačinjavaju majka pijanistica, otac kompozitor i brat slavni dirigent. Štaviše, nesretni policajac zove se Amadeus.

http://www.youtube.com/watch?v=Qct3nBWlNTA&feature=related


Film se prvenstveno odlikuje odličnom muzikom i preciznom montažom, originalnom temom, dobrom pričom i apsurdnim švedskim humorom.

Film Zvuk Buke prikazan je na 16. sff-u u selekciji Novi Tokovi, a premijeru je imao na Kanskom festivalu. Nakon projekcije u Sarajevu, saznali smo da je redatelj Ola Simonsson završio muzički konzervatorij, a da je oduvijek bio fasciniran filmom. Redatelj je potvrdio da su petorica bubnjara u filmu zaista su muzičari koji su za potrebe snimanja učili glumu, dok je bubnjarku igrala glumica, Sanna Persson Halapi. Zvukovi su snimljeni "u originalu", tj. na sredstvima koja se prikazuju u filmu (tijelo, cijevi, bageri., mašine..), sve je ubačeno u sempler pomoću kojeg se potom pravio sontrack. Muziku su stvarali sami bubnjari, redatelji, te francuski kompozitor Fred Avril.


Autorski dvojac je stominutni Zvuk Buke napravio na tragu ranijeg kratkometražnog filma "Muzika za jedan stan i šest bubnjara". U ovom ostvarenju susrećemo istih šestero "muzičkih terorista" (preciznije, petoricu i jednu "teroristkinju") sa istim ciljem - realizirati svoj suludi muzički koncept, i to izvan zakona.

Toplo vam preporučujemo da odvojite devet i po minuta i pogledate ovaj kratki film.

http://www.youtube.com/watch?v=sVPVbc8LgP4&NR=1


vesna, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije