Muzej uskršnjih jaja u Poljskoj

Radiosarajevo.ba
Muzej uskršnjih jaja u Poljskoj

Muzej uskršnjih jaja u gradu Ciechanowiecu otvoren je 2004. godine i prvi je muzej te vrste u Poljskoj i jedini koji posjeduje kolekciju najrazličitijih jaja iz cijelog sveta. Osnivači muzeja sakupljaju jaja više od 30 godina, a u kolekciji posjeduju veoma retke i izuzetno vrijedne primjerke.

"Ovaj muzej je jedinstven u svetu. Nema drugog muzeja koji ima uskršnja jaja iz cijelog sveta, sa svih kontinenata izuzev Antarktika i iz svih krajeva Poljske", kaže Antoni Mosiwiec iz Poljoprivrednog muzeja.

Bogata kolekcija sadrži jaja ukrašavana voskom, oslikavana raznim bojama, papirima u boji, rogozom, vunom, rižom i sjemenom maka.

Svako jaje predstavlja umjetničko djelo za sebe i unikat je. Među eksponatima ima jaja od zebe, prepelice, kokoške, guske i noja.

"Imamo najrazličitija ptičija jaja. Od afričke zebe do noja", dodaje Mosiwiec.

U kolekciji ima i ručno pravljenih jaja, a među njima najviše onih napravljenih od drveta i gvožđa.

Posjetiocima se pruža prilika da uporede različite stilove i tehnike ukrašavanja umjetničkih jaja. Najviše tehnika koristilo se u prošlosti, a danas se više ne promjenjuju.

Osnovu izložbe čine jaja iz svih dijelova Poljske, ali posjetiocima najviše pažnje privlače ona iz Kine, Japana, Kenije i Rusije.

b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije