Muskov Neuralink uživo prenosio postignuće prvog čovjeka s usađenim čipom u mozak

0
Radiosarajevo.ba
Muskov Neuralink uživo prenosio postignuće prvog čovjeka s usađenim čipom u mozak
Foto: Screenshot/Twitter / Neuralink/ Čovjek sa čipom u glavi igra šah

Kompanija Neuralink za neurološke inovacije milijardera Elona Muska uživo je prenosila kako njihov prvi pacijent kojemu je ugrađen čip u mozak igra šah na internetu pokrećući figure svojim mislima.

Noland Arbaugh, 29-godišnjak koji je paraliziran ispod ramena nakon nesreće na ronjenju, igrao je šah na svom računaru i pomicao kursor pomoću Neuralinkovog uređaja.

Implantatom se nastoji omogućiti ljudima da upravljaju računarom ili tastaturom koristeći samo misli. Arbaughu je ugrađen implantat u januaru i nakon toga je mogao upravljati računalnim mišem svojim mislima, rekao je Musk prošlog mjeseca.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Arbaugh je u video snimci koja se emitirala na Muskovoj društvenoj mreži X rekao da je operacija bila 'super laka'. "Doslovno su me dan kasnije otpustili iz bolnice. Nemam kognitivnih smetnji", rekao je.

"U biti sam odustao od te igre". Osvrćući se na igru Civilization VI, dodao je: "Svi ste mi (Neuralink) dali mogućnost da to ponovno činim i igrao sam osam sati bez prekida".

Objašnjavajući svoje iskustvo s novom tehnologijom, Arbaugh je rekao kako 'nije savršena' te da su 'naišli na neke probleme'. "Ne želim da ljudi misle da je ovo kraj putovanja, ima još puno posla za obaviti, ali to mi je već promijenilo život", dodao je.

Elon Musk ima novu ideju koja se mnogima neće svidjeti

Elon Musk ima novu ideju koja se mnogima neće svidjeti

Kip Ludwig, bivši programski direktor za neuronski inženjering pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je da ono što je Neuralink prikazao još nije 'proboj'.

"Još uvijek je u vrlo ranoj fazi nakon ugradnje implantata, a ima puno toga za učiti i na strani Neuralinka i na strani subjekta, kako bi se povećala količina informacija za kontrolu koja se može postići", rekao je Ludwig.

Uprkos tome, Ludwig navodi da je pozitivan razvoj situacije za pacijenta to što su se uspjeli povezati s računarom na način na koji to nisu mogli prije implantata. "To je svakako dobra polazna tačka", zaključio je, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije