Muškarci u suknjama

Radiosarajevo.ba
Muškarci u suknjama


Muškarci na revijama

Muškarci u suknjama su odavno tabu zapadne civilizacije. Svugdje u svijetu, izuzev Sjeverne Amerike i većeg dijela Europe, muške suknje su prihvaćene, a u modernim civilizacijama još uvijek postoje predrasude protiv suknje kao muževnog odjevnog predmeta.

Ipak, kroz historiju se vidi da je koncept muškaraca u suknjama i više nego uobičajen. Hlače su ustvari izmišljene da bi olakšale jahanje na konjima, da bi onda postale standardna odjeća za radnike koja ih štiti od hladnoće. Politički uspon radničke klase u 19. stoljeću transformisao je radničku odjeću u simbol sirove snage u odnosu na pompeznu odjeću državnika i političara na drugom kraju političkog i modnog spektruma. Od tada, hlače su prikladni simbol muževne odjeće.

Neki dizajneri, poput Galliana ili Jacobsa, uvijek su promovisali i naglašavali suknje kao formu muževnog oblačenja. Međutim, to je zaista postao izražen trend na pistama za jesen-zimu 2010. Većina dizajnera su na svojim muškim revijama imali neki oblik suknje za muškarce. Sam Marc Jacobs, je suknju pretvorio u neku vrstu lične uniforme po kojoj ga prepoznajemo. Uz cijeli ovaj modni buzz oko muških suknji, dokaz možemo naći u dnevniku poznatog blogera Sartorialista gdje možemo vidjeti mnogo fotografija pravih muškaraca, u pravim suknjama, na pravim ulicama. Mada, većina ovih muškaraca vjerovatno nosi suknju kao odraz lične individualnosti, ili modne „izjave“, neki ipak ponovo otkrivaju udobnost i praktičnost suknje.

„Kada bi slijedili kardinalno pravilo dizajna, da forma slijedi funkciju, onda je očigledno da je ideja restrikcije muškaraca od nošenja suknji danas, uveliko samo modni argument“, kaže Jay Dezelic, autor eseja “Why Men Should Wear Skirts”

Muškarci na ulicama




Gasha, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije