Muškarac tužio Apple, tvrdi da ga je iPhone pretvorio u - geja

Radiosarajevo.ba
Muškarac tužio Apple, tvrdi da ga je iPhone pretvorio u - geja
Foto: EPA / Ilustracija / Iphone

Jedan Rus tužio je kompaniju Apple, tvrdeći da ga je iPhone pretvorio u geja.

Tužba je usledila nakon incidenta sa GejKoin kripto-valutom, javlja BBC.

Tvrdi da je doživio moralnu patnju i zahtijeva zahteva milion rubalja (14.000 eura), navedeno je u kopiji tužbe, prenosi agencija AFP. 

Homoseksualnost je u Rusiji dekriminalizovana 1993. godine, ali predrasude o gej osobama još su rasprostranjene. Naime, Rusija je 2013. godine donela zakon kojim se zabranjuje širenje nečega što je opisano kao gej propaganda. Ovaj zakon zvanično zabranjuje „promociju netradicionalnog načina života maloljetnicima", ali u praksi stavlja van zakona LGBT aktivizam. Veliki broj aktivista je napadnut ili ubijen tokom proteklih godina.

U tužbi koja je podnijeta 20. septembra stoji da je umjesto kripto-valute Bitkoin, koju je Rus naručio, preko smartfon aplikacije uplaćena valuta GejKoin.

Kripto-valute su zapravo virtuelni novac - online verzija keša - i Bitkoin i GejKoin su samo neke od raspoloživih valuta. Kako se navodi u tužbi, GejKoin kripto-valuta je stigla uz slogan „Ne osuđujte dok ne probate".

Pomislio sam, zaista, kako mogu da osuđujem nešto, a da ne probam? Riješio sam da probam istopolni odnos", navodi oštećeni. „Sada imam momka i ne znam kako to da objasnim roditeljima."

Dodaje da mu se „život promijenio na gore" i da „nikada više neće biti normalan".

Apple ga je „manipulacijom okrenuo ka homoseksualizmu", tvrdi oštećeni.

„Promjene su mi izazvale moralnu i psihičku patnju."

Njegova advokatica Sapizat Gušnjeva kaže da kompanija „snosi odgovornost za sopstvene programe", bez obzira što se transkacija odvila preko treće aplikacije.

O tužbi će se raspravljati na sudu 17. oktobra. Kompanija Apple još nije komentarisala slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije